Testen kan bedre hjelpe legene til å bestemme hvilke pasienter som bør få blodfortynnende medisiner, skriver Dagbladet.

- Sammenliknet med den gamle testen, tar den nye for seg flere faktorer. Den gir derfor et mer nyansert bilde, nevrolog og overlege sier Anne Hege Aamodt ved Oslo universitetssykehus til avisen.

Over 70.000 nordmenn har hjerteflimmer, og forekomsten er økende. Det gjør den til den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen i befolkningen.

DN Aktiv har tidligere skrevet om hva som øker sjansen for få hjerteflimmer.

Risikoen for å få flimmer økte med lav hvilepuls og regelmessig høy fysisk aktivitet. En nedgang på 10 hjerteslag per minutt økte risikoen for flimmer med 20-30 prosent hos menn, noe lavere for kvinner.

- Resultatene viser en klar sammenheng mellom trening og flimmer. Godt trente, og dette gjelder ikke bare birkebeinere men i hele befolkningen, har større risiko for å pådra seg hjerteflimmer. Vi kan også vise at dette gjelder både for menn og kvinner. Dette er tidligere ikke bevist, uttalte Dag S. Thelle, som er forfatteren bak en større studie på feltet.

Les: Dette øker risikoen for hjerteflimmer

Det nye systemet gjør at det er lettere å skille mellom dem som har lav risiko for hjerneslag og som ikke trenger behandling, og dem som har moderat til høy risiko, som bør få behandling med blodfortynnende medisiner, ifølge en artikkel som publiseres i Tidskrift for Den norske legeforening i dag.

Testen, eller skåren, som den kalles, er veldig treffsikker, ifølge Dan Atar, professor og avdelingsleder ved hjertemedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

- På under ett minutt kan legene regne ut en score som forteller om en pasient har risiko for hjerneslag og trenger medisiner, sier han til Dagbladet.

Les flere saker på DN Aktiv

Frykter flimmerepidemi

Trening kan forhindre slag

Bekymret for effektene av hard trening

- Denne konkurransen er på alles «bucket list» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.