Indisk Økokrim (Central Bureau of Investigation) starter etterforskning av korrupsjonsmistanker mot en indisk offentlig tjenestemann og sønnen hans, skriver indiske Indian Express.

Det var NRK som først omtalte saken i Norge.

Ifølge avisen skal gjødselselskapet ha betalt tjenestemannen og hans sønn én million dollar for å få til en samarbeidsavtale mellom Yara og det statseide selskapet Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco) tilbake i 2007. Avtalen ble aldri en realitet.

Den offentlige tjenestemannen og sønnen skal ha status som mistenkt i saken, og vil bli avhørt, ifølge kilder av Indian Express.

Har ikke bekreftet Yara-etterforskning
Indiske Økokrim har ikke bekreftet at de etterforsker Yara, og informasjonsdirektør Esben Tuman i Yara opplyser at han ikke er kjent med noen etterforskning i India.

- Vi er ikke kjent med denne etterforskningen utover det vi har lest i indiske medier, sier Tuman til DN.no.

LES OGSÅ: <i>KLP vil kaste Yaras styreleder</i>

Bakgrunnen for at de indiske myndighetene nå velger å gå korrupsjonssaken etter i sømmene, er funnene fra norske Økokrims etterforskning av Yara, i tillegg til uttalelser gjort av selskapet etter at korrupsjonsboten fra Økokrim ble vedtatt. Indiske Økokrim etterforsker det ene av de tre tilfellene av grov korrupsjon Yara ble funnet skyldig i.

LES OGSÅ: <i>Mæland ber om Yara-orientering fra Jan Fougner</i>

Norske Økokrim er ikke overrasket over meldingene fra India.

- Vi har fått bistand fra indiske etterforskere i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen mot Yara, sier førstestatsadvokat i Økokrim Marianne Djupesland til NRK.





Vedtok bot
Det var i midten av januar at Yara erkjente straffskyld og aksepterte en foretaksbot og inndragning på i alt 295 millioner kroner fra Økokrim.

Boten ble gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009.

Samme dag ble tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon. Økokrim mener Enger har bestukket sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India. Han er tiltalt for grov korrupsjon.

Videre ble tre tidligere konserndirektører tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.