I 14 dager har næringsminister Monica Mæland vurdert om hun kan be om å få Yaras egen granskningsrapport utlevert. Nå har hun bestemt seg for å få en gjennomgang av rapporten fra advokat Jan Fougner i Wiersholm. Det var Fougner som ledet granskningen av korrupsjonsforholdene i Yara.

- Vi har bedt selskapet om å få en gjennomgang av den i den forstand at vi har bedt den som har skrevet rapporten om å gi oss en redegjørelse, en gjennomgang av rapporten. Vi er opptatt av innholdet og ikke selve rapporten, og vi er opptatt av de forhold som angår styrets håndtering. Istedenfor å be om rapporten, har vi bedt om og fått bekreftet av selskapet at det legges til rette for at vi møter Fougner og får en gjennomgang slik jeg har beskrevet, sier næringsminister Monica Mæland til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ: Uklart om Staten kan få Yaras hemmelige korrupsjonsrapport

Vedtok korrupsjonsbot
Granskningen som Fougner ledet fant blant annet at Yara gjennom sitt sveitsiske datterselskap Balderton i Sveist hadde utbetalt rundt 100 millioner kroner i det som ble kalt «uakseptable utbetalinger» til Yaras leverandører i Øst-Europa.

Granskningen avdekket også korrupsjon knyttet til forhold i Libya og India. Yara vedtok for drøyt 14 dager siden norgeshistoriens største korrupsjonsbot på 270 millioner kroner og inndraging av 25 millioner kroner. Fire tidligere medlemmer av konsernledelsen er tiltalt i saken.





Hittil har Yaras styre nektet å offentliggjøre detaljer fra rapporten. Nå ber næringsminister Monica Mæland styret i Yara om å vurdere å gjøre de deler av rapporten som er mulig offentlig.

- Vi har også bedt selskapet nøye vurdere om de kan gjøre rapporten tilgjengelig, åpen for alle Det har de lovet at de skal gjøre nok en vurdering av, sier Mæland.

- Hvilke avveininger er det dere har gjort i denne saken?

- Vi har et ønske om å få kunnskap i den grad rapporten har opplysninger knyttet til styrets håndtering av en veldig alvorlig korrupsjonssak. Så er spørsmålet hvordan vi får slik kunnskap. Det mener vi at vi får godt ved at den som har skrevet rapporten redegjør for det. Når vi ikke ber om selve rapporten, er det flere hensyn. Det handler om likebehandling av aksjonærer, det handler om åpenhet, denne rapporten er ikke gjort tilgjengelig for alle, og det handler om vår rolle. Vi er eier. Vi er ikke etterforskere. For oss er det også vesentlig at vi får den informasjonen vi trenger. Det handler om selskapet. Det handler om personvern, veid opp mot den rollen vi har, sier Mæland.

LES OGSÅ: Yara permitterer direktør

Ønsker kunnskap
- Er du usikke r på om styret har håndtert denne saken slik det burde ha gjort?

- Jeg er opptatt av å få kunnskap om styrets håndtering og det rapporten inneholder om dette. Jeg er opptatt av at vi ikke opptrer som etterforskere. Vi er eiere. Vi har fått mye kunnskap gjennom den orientering styret har gitt, gjennom de tiltalene som er tatt ut og den boten som er vedtatt. Men vi vet at det i tillegg foreligger en rapport. Da synes jeg det er ryddig å opplyse saken så godt som mulig for oss som eiere basert på de forhold vi er opptatt av. Jeg har så langt uttykt full tillit til styrets håndtering. Dette er et styre som i stor grad er nytt etter at de hendelsene som er avdekket har skjedd. Men vi må være tydelige på at vi ønsker kunnskap i saken. Men da kunnskap som eiere og ikke som etterforskere, sier Mæland.

- Har departementet vært i kontakt med andre eiere om denne saken?

- Det kjenner jeg ikke til at vi har, men vi har i vår kontakt med selskapet vært opptatt av likebehandling av alle eiere. At alle får samme informasjon, og at man igjen vurderer om rapporten kan åpnes for alle.

- Hvor alvorlig er denne saken for selskapet?

- Den er veldig alvorlig. Korrupsjon er alvorlig. Det er ilagt og vedtatt en historisk høy bot. Den er veldig alvorlig.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.