Børskommentaren er oppdatert.

Fredag åpnet de amerikanske børsene litt ned. Deretter var utviklingen en stund blandet, før pilene igjen pekte ned.

Før åpningstid kunngjorde amerikanske myndigheter sin månedlige arbeidsmarkedsrapport.

Jobbrapporten har tidligere vist seg å kunne flytte markedet markert i løpet av kort tid. Dette er den mest utfyllende oversikten for tilstanden i arbeidsmarkedet i verdens største økonomi, og har tidligere blitt kalt både «alle nøkkeltalls mor» og «verdens viktigste makrotall».

«Alle nøkkeltalls mor»

Fredagens rapport viser at det i juli ble det skapt 209.000 nye jobber utenom jordbruket.

Markedsaktørene ventet på sin side at tallet skulle vise hele 280.000 nye jobber, viser estimater fra CNN Money.

- Det var på linje med det som var ventet og gir ikke markedsaktørene noe grunn til å selge seg videre ned, sier imidlertid forvalter Bill Schultz i McQueen, Ball & Associates til Bloomberg News.

Ifølge CNN Money kan riktignok det at rapporten var svakere enn ventet lette investorenes frykt for at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) skal øke rentene tidlig til neste år.

Fed har lagt frem rentekurver som viser at styringsrenten skal økes fra sommeren 2015, men god fart i økonomien har ført til spekulasjoner på om dette fremskyndes.

- Styrker troen

DNB Markets mener rapporten var sterk til tross for at forventingene var enda noe høyere. Meglerhuset trekker blant annet frem at juni er den femte måneden på rad med en sysselsettingsvekst på over 200.000 personer.

«Så solid jobbvekst over så mange måneder har vi kun sett en gang tidligere på 2000-tallet. Ledighetsraten steg marginalt, men dette skyldtes at veksten i arbeidsstyrken var høyere enn veksten i sysselsettingen. Et skjær i sjøen er imidlertid lønnsveksten, som var fraværende fra juni til juli. Andre indikatorer tyder imidlertid på tiltagende lønnspress i noen bransjer fremover», skrive DNB Markets' Magne Østnor i en kommentar fredag.

DNB Markets-økonomen viser videre til at Federal Reserves' prognoser indikerer en videre bedring i arbeidsmarkedet, mens inflasjonen allerede høyere enn det sentralbanken ventet den ville være i fjerde kvartal.

«Det virker rimelig å anta at verdipapirkjøpene avsluttes i oktober, og tallene styrker oss i troen på at en renteheving i USA kommer i mars neste år», skriver Østnor.

Statsrentene i USA falt fredag ettermiddag etter at den månedlige arbeidsmarkedsrapporten.

Nye nøkkeltall

Fredagens nøkkeltall er bare ett av mange denne uken. Onsdag viste veksttall at amerikansk økonomi gjorde et svært solid comeback i årets andre kvartal.

Like etter åpningstid fredag viser tall fra Markit at endelig innkjøpssjefsindeks for industrisektoren i USA var 55,8 i juli, ifølge Bloomberg News fredag.

Samtidig steg den sentrale ISM-indeksen for industrien mer enn ventet i juli. Indeksen steg til 57,1 i juli fra 55,3 måneden før, viser tall fra Institute of Supply Management offentliggjort fredag, ifølge Bloomberg News.

Videre endte endelige amerikanske forbrukertillitsindeksen fra University of Michigan som ventet på 81,8 i juli, melder Nyhetsbyrån Direkt.

Byggeinvesteringene i USA var ned 1,8 prosent i juni, sammenlignet med måneden før, viser tall fra amerikanske statistikkmyndigheter, ifølge Bloomberg News.

Oljeselskap faller

Oljeselskapet Chevron falt 0,94 prosent etter å ha rapportert kvartalstall.

Chevron fikk et resultat per aksje på 2,98 dollar i andre kvartal 2014. I samme periode året før var resultatet 2,77 dollar per aksje, opplyser selskapet i sin kvartalsrapport fredag.

Slik endte nøkkelindeksene i USA fredag (klokken 22.05 norsk tid):

  • Dow Jones - ned 0,42 prosent til 16.493 poeng.
  • Nasdaq Composite - ned 0,39 prosent til 4.353 poeng.
  • S&P 500 - ned 0,28 prosent til 1.925 poeng.

Følg utviklingen her.

Les også:
- Vi lever ikke i en 2007-verden
Skal investere 300 mill.
Het sommer - stabile boligpriser  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.