Børskommentaren er oppdatert.

Onsdag kveld endret den amerikanske sentralbanken ordlyden i sin rentebeskjed. Federal Reserve sier nå at den vil være «tålmodig» i normaliseringen av pengepolitikken.

De nye signalene førte umiddelbart til børsoppgang, og torsdag fortsatte festen. Oppgangen i nøkkelindeksene i USA er årets største på én dag, skriver Marketwatch.

Dow Jones har ikke steget mer på én dag på tre år, melder nyhetstjenesten.

Torsdagens oljeprisoppgang ble også godt mottatt av markedsaktørene. Utover dagen falt imidlertid prisen igjen falt tilbake.

- Er beroliget

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener onsdagens uttalelse innebærer gode nyheter for aksjemarkedet.

- Hadde de beholdt «considerable», hadde det vært et signal om å utsette rentehevingen neste år. Nå er fremdeles hovedscenario å heve den i løpet av sommeren neste år. Aksjemarkedet er beroliget av at økonomien fortsetter å bedre seg, mener han.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets ser på sin side lite nytt i den nye formuleringen. 

- Det er ingen forandring her. Jeg synes det er rimelig å tolke dette som at de fremdeles tenker i retning av å gjøre den første rentehevingen en gang omkring neste sommer, sier han.

Under Fed-pressekonferansen presiserte også sentralbanksjef Janet Yellen at det er lite sannsynlig at sentralbanken vil sette opp renten på de to kommende møtene.

Ledende indikatorer

De ledende indikatorene i USA var opp 0,6 prosent i november, viser tall fra amerikanske statistikkmyndigheter torsdag.

På forhånd var det ventet at de ledende indikatorene ville stige 0,5 prosent, ifølge sammenstillinger foretatt av Bloomberg News.

Forrige måneds indeks ble revidert fra rapporterte 0,9 prosent til 0,6 prosent.

Nye nøkkeltall

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 289.000 per 13. desember, mot reviderte 295.000 uken før, viser sesongjustert statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet offentliggjort torsdag, ifølge Bloomberg News.

Philadelphia Federal Reserve Banks-indeksen falt til 24,5 i desember, melder Bloomberg News like etter børsåpning torsdag. Det var ventet en indeks på 26,0, ifølge nyhetstjenesten. Forrige måneds indeks ble ikke revidert fra opprinnelig rapportert 40,8. Den regionale sentralbanken stiller hver måned et antall spørsmål om økonomien til 150 produsenter i regionen. Svarene stilles deretter sammen i en indeks.

Samtidig viser tall fra Markit at foreløpig innkjøpssjefsindeks for tjenestesektoren i USA var 53,6 i desember, mot 56,2 måneden før. Indeksen var ventet til 56,3, ifølge Bloomberg News. Den sammenstilte PMI-indeksen var 53,8 i desember, fra 56,1 måneden før.

Slik ender nøkkelindeksene i USA torsdag (klokken 22.05 norsk tid):

  • Dow Jones - opp 2.43 prosent til 17.778 poeng.
  • Nasdaq Composite - opp 2.24 prosent til 4.748 poeng.
  • S&P 500 - opp 2.40 prosent til 2.061 poeng.

Se utviklingen her.

Les mer:
- Hvor mye kan oljeprisene falle? Det ærlige svaret er at ingen egentlig vet
Slik vil SAS få mer ut av de ansatte
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig   (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.