- Den samme bekymringen vedvarer. Det produseres enormt mye olje. Samtidig blir etterspørselsveksten stadig nedjustert, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til Dagens Næringsliv.

Torsdag kuttet hun igjen sine oljeprisestimater:

Saltvedt venter nå en gjennomsnittlig oljepris på 62 dollar fatet i 2015, ned fra tidligere forventning om 76 dollar. Anslaget for 2016 er tatt ned til 75 dollar, fra tidligere 85 dollar.

- Det har blant annet kommet dårlige tall fra Kina, som skal være den store vekstdriveren, sier oljeanalytikeren.

I torsdagens oppdatering skriver hun følgende:

- Hvor mye kan oljeprisene falle? Det ærlige svaret er at ingen egentlig vet.

- Strukturelle endringer

Det er kun en måned siden Saltvedt sist nedjusterte estimatene.

- Den store overskriften er at det er strukturelle endringer som skjer i hele markedet, sier hun.

Oljeanalytikeren viser til tre avgjørende faktorer i dagens marked:

  • Opecs «overraskende» endring i strategi
  • Vekst i skiferolje fra USA
  • Russland kraftige produksjonsoppgang

Hun viser til Opec-møtet 27. november, der oljekartellet unnlot å kutte produksjonskvotene. Det er ingenting som tyder på at toneangivende Opec-land angrer på beslutningen.

- Saudi-Arabia har fått både mindre makt og rom for å gjøre noe med prisene. Vi har gått fra at et stort kartell dominerer til at du plutselig har tre uavhengige parter som konkurrerer om markedsandelen, sier Saltvedt og fortsetter:

- Da blir det slik at markedet styrer prisen. Det er lite som tyder på at sitasjonen vil forsvinne med det første.

I starten av måneden barberte også oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB forventningene til oljeprisutviklingen de to neste årene, til 70 dollar fatet i 2015 og 80 dollar fatet i 2016.

Falt etter oppgang

Prisen på nordsjøolje steg over tre prosent i løpet av torsdagen, noe som førte til den sterkeste oppgangen på Oslo Børs så langt i år.

Midt på dagen lå prisen over 63 dollar fatet, før den begynte å falle på ettermiddagen. Klokken 19.00 ligger den igjen på rundt 61 dollar fatet.

Følg oljeprisen på DNs energisider.

- Akkurat nå styrer det amerikanske markedet veldig mye. Fed sier at de ikke kommer til å endre strategi, påpeker Saltvedt og legger til:

- Men noen ganger er egentlig hele greia uforklarlig.

Nordea Markets ferske oljeprisestimater:

Les mer:
- Her er det mye som er på gang
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig
- Firmaer må være på vakt nå før jul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.