Saken er oppdatert.

Torsdag offentliggjorde den europeiske sentralbanken (ECB) sin siste rentebeslutning.

Sentralbanken holder renten uendret og fastholder samtidig sitt verdipapirkjøpsprogram på 80 milliarder euro per måned frem til utgangen av mars 2017 eller lenger dersom nødvendig, ifølge en melding torsdag, melder TDN Finans.

Det var på forhånd knyttet lite spenning til om ECB ville foreta en renteendring eller ikke. En justering av sentralbankens pengepolitikk var heller ikke ventet i denne omgang.

Pressekonferanse

Selv om en endring ikke var ventet, var det spenning knyttet til om sentralbanksjef Mario Draghi ville komme med noen hint om hvordan den europeiske sentralbanken ser på fremtiden - og hva slags pengepolitikk markedsaktørene kan forvente seg fremover.

Under pressekonferansen etter rentekunngjøringen understreker Draghi at rentene skal være lave i fremtiden.

- Basert på økonomiske nøkkeltall, bestemte vi oss for å holde renten uendret. Renten skal være like lav eller lavere i fremtiden, sier Draghi.

Rentemøtet denne uken var det første ECB holdt etter britenes EU-avstemning 23. juni

Ifølge Draghi har brexit så langt ikke hatt noen påvirkning på inflasjonen i eurosonen. Han sier videre at vekstutsiktene ligger på den lave siden og at inflasjonen fortsatt er lav.

- Inflasjonen vil trolig fortsatt være lav før den tar seg opp i 2017 og 2018.

Draghi understreker at ECB vil bruke alle tilgjengelige verktøy innen sitt mandat.

Kvantitative lettelser

Etter brexit opplevde man at markedene flyktet mot antatt trygge verdipapirer. Dette har presset prisene på statsobligasjoner så høyt at ECB har slitt med å finne obligasjoner som tilfredsstiller bankens krav til kjøp i forbindelse med kvantitative lettelser.

Et av de store spørsmålene før pressekonferansen har vært om ECBs kvantitative lettelser vil omfatte nye typer verdipapirer. Draghi ville ikke gi noe klart svar på dette.

-  Vi diskuterte og konkluderte med at vi ikke har den nødvendige informasjonen til å gjøre en avgjørelse. Vi har ikke diskutert spesifikke instrumenter.

Som ventet

Seniorøkonom Knut. A. Magnussen i DNB Markets understreker at beslutningen var som ventet.

- Ifølge sentralbanksjef Draghi har finansmarkedene taklet usikkerheten som oppsto etter den britiske folkeavstemningen på en god måte, godt hjulpet av likviditetstiltak fra sentralbankenes side. ECB vil likevel fortsette å overvåke utviklingen svært nøye og vil benytte alle tilgjengelige tiltak dersom behovet skulle oppstå. Det vil bli lettere å vurdere makroeffektene på neste måte. Og da vil det også foreligge nye makroprognoser. Risikoen ved vekstutsiktene ligger fortsatt på nedsiden, skriver han i en oppdatering.

Magnussen viser til at euroen styrket seg mot dollar under pressekonferansen, noe som indikerer at markedet hadde ventet et noe mer «duete» budskap.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

Kuttet i mars

I mars kuttet ECB bankenes innskuddsrente i sentralbanken med 0,1 prosentpoeng til minus 0,4 prosent. Samtidig ble de månedlige kjøpene av verdipapir i markedet økt med 20 milliarder euro til 80 milliarder euro.

Britenes EU-utmelding påvirker verken tilbud eller etterspørsel av lån hos europeiske banker, viser en ny utlånsundersøkelse gjennomført av Den europeiske sentralbanken (ECB).

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (+)

Utleiemegleren: - Forventer økt press nå

Her går Norges flinkeste studenter

Det er deilig å være pensjonist i Norge  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.