Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon.

Økokrim mener Thorleif Enger (70) har bestukket sønnene til oljeministeren i Libya og en tjenestemann i India. Han er tiltalt for grov korrupsjon.

Tiltalen ble klar onsdag, samme dag som Yara ble ilagt tidenes største foretaksbot i Norge. Yara har vedtatt et forelegg på 295 millioner kroner.

Thorleif Enger var konsernsjef i Yara fra 2004 til sommeren 2008. Gjødselselskapet var lenge en del av Hydro-konsernet, og Enger ledet avdelingen også før den ble skilt ut som eget selskap og børsnotert i 2004.

Enger har vært siktet av Økokrim siden mai 2012. Da ble han pågrepet i en koordinert aksjon, hvor også de to daværende direktørene i Yara, Tor Holba og Hallgeir Storvik, ble pågrepet.

Alle tre ble siktet for grov korrupsjon, men har avvist straffeskyld.

- Veldig tungt
Thorleif Enger avviser også straffeskyld etter at han ble kjent med tiltalen:

- Dette er veldig tungt for meg, sier han til Dagens Næringsliv.

Les hele intervjuet med Thorleif Enger i DN torsdag.

I en pressemelding fra Økokrim onsdag morgen fremkommer det at boten på 295 millione kroner er gitt for tre tilfeller av grov korrupsjon for bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland i perioden 2004-2009.

"Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for cirka 12 millioner dollar", heter det i meldingen fra Økokrim.

Rekordbot
Foruten en bot på 270 millioner kroner, omfatter forelegget inndragning av utbytte med 25 millioner kroner, ifølge Økokrim.

I skjerpende retning er det lagt betydelig vekt på at, slik Økokrim mener å kunne bevise, at bestikkelsene er forankret hos personer i Yaras tidligere konsernledelse.

Boten er den største gitt noe norsk foretak noensinne, og er nær femten ganger større enn den tidligere rekorden på 20 millioner kroner.

- Straffen hard
- Når vi vedtar boten og erkjenner straffskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sier Bernt Reitan, styreleder.

- Vi ser alvorlig på denne saken. Både selskapets eksterne granskning og Økokrims etterforskning har avdekket uakseptable og skuffende forhold. Vi har i denne perioden bistått Økokrim og gitt dem tilgang til alt materiale, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad.

BAKGRUNN:
Yara ville kjøpslå med Økokrim
Utvidet siktelse mot Yara
Storeier er «urolige» og «bekymret»
Yara er varslet om tidenes bot
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.