Gunn Wærsted måtte slutte som toppsjef i Nordea Norge for å kunne bli styreleder i Telenor. Vimpelcom-saken blir en av de store utfordringene, mener hun.

Wærsted (60) sier hun aldri var i tvil om å takke ja til vervet som styreleder i Telenor.

- Selskapet har hatt en fantastisk utvikling, og dette gleder jeg meg til, sier hun.

- Var du noen gang i tvil om å ta vervet?

- Det må jeg si nei til. Her er det mange store utfordringer. Men det jeg har lagt vekt på, er det fremtidsrettet. Å være med på den videre utviklingen.

 

Torsdag ettermiddag ble det klart at hun ble valgt av bedriftsforsamlingen i teleselskapet.

Men selv om Telenor allerede har stått uten styreleder i halvannen måned siden Svein Aaser (69) fikk sparken 30. oktober, må selskapet fortsatt vente nesten en måned til før Wærsted er på plass på enden av styrebordet.

Norsk lov forhindret

- Jeg tiltrer som styreleder først 14. januar. Grunnen til det er at en av mine roller i Nordea er å være administrerende direktør i Nordea Bank Norge, som er en av Telenors bankforbindelser. Norsk lov åpner ikke for at man kan være administrerende direktør i en bank og samtidig ha et slikt styreverv. Innen 14. januar vil det komme en ny leder for Nordea Bank Norge. Men jeg vil fortsette som leder av forretningsområdet «Wealth Management» og medlem av konsernledelsen i Nordea, sier Wærsted til DN.

Hun sier det er «vemodig» å slutte i Nordea Norge.

- Jeg kommer til å savne kontakten med norske kunder. Men så kommer noe annet i stedet, sier hun.

Wærsted er i dag også styreleder i Petoro. Dette vervet vil hun beholde.

- Det er en stor arbeidsbelastning med disse vervene jeg har. Derfor passer det også godt at jeg går ut av Nordea Norge.

Skal rette opp igjen

Den nye styrelederen overtar ansvaret for et hardt prøvet selskap. Den siste tiden har Telenor måttet tåle kritikk for en lang rekke forhold, deriblant korrupsjonsmistanker mot det deleide selskapet Vimpelcom, cv-rot og lav kvinneandel.

– Jeg kjenner Telenors situasjon bare fra media. Det er ingen tvil om at selskapet har vært i en uheldig situasjon. Men jeg tror at vi med litt arbeid fra styret og administrasjonen skal klare å rette opp igjen.

Hun sier hun må sette seg nøyere inn i selskapet før hun kan si mer om konkret hvordan hun skal få selskapet på rett kjøl igjen.

Wærsted sier hun nå vil bruke tid på å gjøre seg kjent med både selskapet og telesektoren.

Tar fatt i Vimpelcom

Wærsted mener Telenor-styreledervervet var attraktivt.

- Det er fantastisk at vi har hatt et norsk selskap som har hatt så stor suksess internasjonalt. Det har gjort det attraktivt for meg, sier Wærsted.

- Som styreleder må jeg også ta fatt i det som ikke er like fremtidsrettet og ikke like positive, slik som for eksempel Vimpelcom-saken, sier hun.

Telenor har besluttet å selge seg ut av mobilselskapet Vimpelcom, men har også gjort det klart at det blir vanskelig å selge før korrupsjonsetterforskningene fortsatt pågår.

«Grundig vurdering»

Anders Skjævestad, som leder både nominasjonskomiteen og bedriftsforsamlingen i Nordea, sier dette om valget av Wærsted i en børsmelding:

«Nominasjonskomiteen har gjennomført en grundig vurdering av mulige kandidater til vervet som styreleder i Telenor ASA.

Gunn Wærsted har solid leder- og styrekompetanse og strategisk erfaring som vil bidra til å videreutvikle Telenor som et av verdens ledende mobilselskaper».

Wærsted opplyser til DN at hun har vært i møter med både nominasjonskomiteen og med headhunter før hun ble innstilt til styreledervervet av nominasjonskomiteen.

Les også: Går av som Nordea-sjef

 

Les også:

Kronen styrkes  

Norges Bank holder renten uendret

Her er punktene som viser hvor USA-renten er på vei

- En historisk dag

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Gjør januartreningen enklere: Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.