Siden nyttår har oljeprisen flere ganger nådd nye bunnivåer.

At oljeprisen har falt med opp til 25 prosent, skulle normalt svekket kronen med halvannen til to prosent, påpeker valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Imidlertid har det skjedd noe helt annet - kronen har faktisk blitt styrket siden nyttår.

Dette mener Østnor er overraskende, men han viser til at utviklingen har en forklaring.

- Kronen har allerede svekket seg kraftig, både mot slutten av 2014 og i fjor, og er nær rekordsvake nivåer, skriver han i fredagens morgenrapport fra DNB Markets.

Nye nivåer

Han viser også til at kronen på nyåret etablerte seg på nivåene over 9,60 mot euro og 8,80 mot dollar.

- Mot dollar er dette nivåer vi ikke har sett siden 2002. Mot euro har vi sett høyere nivåer kun i korte tidsrom mot slutten av 2015, 2014 og 2008, skriver Østnor.

Ifølge ham innebærer nye nivåer økt interesse fra kommersielle aktører.

- Tidlig i januar så vi derfor kommersielle aktører selge valuta, og få mer kroner igjen for den valutaen enn på lenge. Det motvirket effekten av oljeprisfallet på kronen, skriver valutastrategen.

Tilsier sterkere krone

DNB Markets har i lang tid ment at kronen er svakere enn hva utsiktene for norsk økonomi tilsier. 

Østnor peker på at de nok ikke er de eneste som mener det nå. I det siste har meglerhuset merket seg noe som kan styrke kronen.

- De siste to ukene har vi sett spekulative aktører ta over for de kommersielle som kjøpere av kroner, skriver Østnor, og legger til:

- Med en valuta og aktiva som har falt mye i verdi de siste årene, tror vi langsiktige utenlandske investorer i økende grad vil finne det attraktivt å investere i norske kroner. Det tilsier en sterkere krone fremover.

Styrkes fredag

Kronen har i løpet av det siste døgnet blitt betydelig styrket.

- Euro-norske reagerte kraftig på Draghi og oljeprisoppgangen, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

Torsdag holdt sentralbanksjef Mario Draghi i ECB tale etter å ha kunngjort sin rentebeslutning. Renten ble som ventet holdt uendret, men Draghi signaliserte at det kan bli aktuelt å revurdere pengepolitikken ved neste rentemøte i mars.

Dette førte til en bred svekkelse av euroen. Siden torsdag har euroen blitt 20 øre billigere for nordmenn, og i skrivende stund får du en euro for 9,47 kroner.

Kronestyrkningen har også fått drahjelp fra en stigende oljepris. Oljeprisen har steget med rundt tre dollar siden torsdag formiddag.

- Den økte risikoappetitten bidro til en markert styrking av kronekursen (I-44) med 1,3 prosent, til det sterkeste nivået siden begynnelsen av desember, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten fra meglerhuset. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

VW: Europeiske bilkjøpere får ingen erstatning

Børsen spretter opp

Oljeprisene kraftig opp for andre dag på rad

Se DNTV: - I tider som dette at man blir satt på prøve

- I tider som dette at man blir satt på prøve
Det blir litt roping ved meglerbordet, erkjenner aksjesjef Marius Aaserud i Handelsbanken Capital Markets.
00:57
Publisert: