Tidligere aksjemegler i storbanken UBS Kweku Adoboli er dømt til syv års fengsel for å ha påført den sveitsiske banken et tap på 2,3 milliarder dollar. Svindelsaken omtales som den største i britisk historie.

– Det er et tydelig snev av en gambler i deg. Det er arrogant å tro at bankens regler ikke gjaldt for deg, sa dommer Brian Keith til 32-åringen, som tirsdag ble dømt til sju års fengsel. Han må sone halve dommen, minus året han allerede har vært fengslet.

Adoboli, som jobbet ved UBSs investeringsavdeling i London, ble i september i fjor pågrepet på jobb av britisk politi, siktet for uautorisert handel med aksjer som førte til at banken tapte en sum som tilsvarer 13,2 milliarder kroner målt i dagens valuta. UBS var allerede en av bankene i Europa som til da hadde blitt hardest rammet av finanskrisen.

Bankens egne kontrollrutiner fanget ikke opp den ulovlige handelen, og ifølge BBC informerte Adoboli selv bankens ledelse om at han hadde vært involvert i uautorisert handel.

Adoboli er sønn av en ghanesisk FN-diplomat, og ble som barn sendt på en velrenommert kostskole i Storbritannia. Han studerte deretter ved universitetet i Nottingham der han tok eksamen i informatikk i 2003.

I 2006 begynte han i UBS som investeringsrådgiver.

Les også:
UBS-skandalen har skadet børsnoterte fond

UBS vil likevel kutte i meglerbonuser

UBS' aksjesjefer går

Bonusen kan ryke for UBS-tradere

BAKGRUNN:
Skandale-megler for retten

UBS-sjefen trakk seg

Innrømmer å ha påført UBS milliardtap

UBS-tapene på ustyrlig megler øker

Ansatt påførte UBS to milliarder dollar i tap

UBS' aksjesjefer går (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.