Av de mange utfordringene som Hellas har stått overfor de seneste årene, har det å få innbyggerne til å betale skatt vært en av de tøffeste, skriver The Wall Street Journal onsdag.

Ved utgangen av 2014 skyldte grekerne omlag 76 milliarder euro, eller omkring 652 milliarder kroner, til staten i ubetalte skatter som har samlet opp igjennom årene. Greske myndigheter anslår at kun 9 milliarder euro vil kunne innkreves, og resten kan ikke gjøre opp for seg, ifølge WSJ.

Det er bare den registrerte skatten.

Uregistrert skatt fra en svart økonomi som før eurokrisen var på størrelse med en fjerdedel av Hellas' nasjonalprodukt, anslås til flerfoldige milliarder.

Mange, inkludert Det internasjonale pengefondet (IMF), har hevdet at Hellas' likviditetsproblemer kunne ha vært løst om man fikk bukt med de svarte inntektene. Skattegjelden i Hellas anslås til 90 prosent av de årlige skatteinntektene, ifølge OECD.

Problemet er like mye historisk som kulturelt, påpeker WSJ. Skattenivået er på linje med andre europeiske land, men grekerne har en utbredt aversjon mot å betale det de skylder til myndighetene. Dette tilskrives delvis at landet var under tyrkisk styre i Ottoman-perioden, da det å ikke betale skatt ble ansett som patriotisk. I dag er det ingen som stoler på myndighetene, der mange anser politikerne som korrupt, ineffektive og upålitelige, hevder avisen.

Hellas' finansminister, Yanis Varoufakis , lovde sine europeiske kolleger å gi skatteinnkrevingen høyeste prioritet da Hellas fikk innvilget en forlengelse av krisepakken like før helgen.

Ingen greske politikere har hittil klart å levere på slike løfter, påpeker WSJ.

Les DNs reportasjer fra Aten den siste uken:
- Vi levde luksusliv vi egentlig ikke hadde råd til
– Nå begynner det å haste dnPlus
Syriza skremmer rederne dnPlus
Full stopp i boligsalget dnPlus
– Har levd med dette i fem år dnPlus - Her ligger kimen til konflikt fremover  

– Nå begynner det å haste dnPlus  (DN Pluss)
Unge grekere rømmer landet dnPlus (DN Pluss)
Alexandros (39) tar sats i krisetider  

Les også: Grekerne vinner tid
  - Det greske spøkelset vil fortsette å hjemsøke oss (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.