Dagens låneprogram utløper ved midnatt tirsdag, samtidig som IMF-avdraget på rundt 13 milliarder kroner forfaller.

I ellevte time ble eurosonens finansministre hasteinnkalt til telefonkonferanse for å diskutere et nytt gresk forslag for å berge Hellas' økonomi. Det skal skje klokken 19.

I forslaget ber den greske lederen om at fondet dekker alt av landets finansielle behov de neste to årene, mot at Hellas godtar en nedbetalingsplan, skriver Bloomberg News.

Men på spørsmål om ministrene kan komme til å bli enige om å overføre pengene grekerne trenger for å betale IMF i tide, svarer Reuters' kilde i eurosonen «ikke tale om».

En annen person med kjennskap til saken sier samtidig at det ikke engang er snakk om noen umiddelbar frigjøring av midler til Hellas.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel har gjort det klart at hun ikke er villig til å vurdere en tredje redningspakke før Hellas har avholdt den omstridte folkeavstemningen om låneavtalen søndag.

Nedgraderes

Ratingbyrået Standard & Poor's nedgraderte tirsdag fire greske banker som allerede sliter med dårlig kredittvurdering.

De fire bankene havner nå i kategorien «selective default», som betyr at de slutter å betale på enkelte forpliktelser, men opprettholder andre.

Bakgrunnen for nedvurderingen er begrensningene på kontantuttak og overføringer til utlandet. Det er greske myndigheter som har innført restriksjonene.

I tillegg er landets banker stengt hele uken, med unntak av enkelte som vil holde åpent for pensjonister i landet.

Engasjerer seg

Både økonomer og politiske ledere fra hele verden har engasjert seg i den greske gjeldssituasjonen.

Mannen bak bestselgerboken «Kapitalen i det 21. århundre», Thomas Piketty, er blant stjerneøkonomene som nå ber EU gi Hellas en mulighet til å starte på nytt.

Kinas statsminister Li Keqiang ber Hellas forbli i eurosonen, mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, sier han forstår den greske statsminsiteren.

Nå har også verdens borgere bestemt seg for å bidra til problemløsningen mellom Hellas og kreditorene.

På få timer har nettborgere donert mer enn 2 millioner kroner i «krisehjelp» til Hellas gjennom en digital dugnad på crowdfunding-nettstedet IndieGoGo.

The Guardian melder at innslamingsnettstedet har krasjet som følge av stor pågang - idet eurotoppene er i gang med den planlagte telefonkonferansen.

Personen bak kampanjen lover å sende Feta-ost og Ouzo i retur til giverne, men det er foreløpig uklart hvordan han vil gjøre dette i praksis.

 

Les også: Da elevene sorterte eksamenskarakterene alfabetisk etter navn gikk det opp for dem

Hellas' statsminister med nytt forslag til eurosonen

- Du akkumulerer gjeld hele tiden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.