Denne uken har årets første store elektronikkmesse gått av stabelen i Las Vegas. Consumer Electronics show er en arena hvor de fleste elektronikkprodusenter benytter sjansen til å vise frem hva de vil putte i butikkhyllene i løpet av året.

Dette er hovedtrekkene fra årets messe.

Snakk med tv-en
Som vanlig på en elektronikkmesse handler veldig mye om tv-apparater. De siste årene har mye handlet om størrelser, tykkelser, led-belysning og 3D. I år var den store trenden at smart-tv nesten blir standardutrustning. Apps, internett og nettbaserte tjenester blir å finne i svært mange tv-apparater fremover. Og i likhet med telefoner og pc-er vil også tv-ene fra nå få programvare som kan oppdateres og fornyes over tid.

 

En annen stor tv-trend er nye betjeningsmetoder. Under IFA-messen i Berlin i fjor høst kom flere produsenter med apps som gjør det mulig å bruke telefoner og nettbrett som utvidede fjernkontrollen. Bare fire måneder senere lanserer LG og Samsung stemme- og bevegelseskontroller for tv-en. I årene som kommer kan du fortelle tv-en hva du vil og diktere en statusoppdatering til Facebook.

Les mer: Si «hei» til din nye tv

Samsung stod i tillegg for en «stor» enkeltnyhet. De lanserte en 55-tommer stor OLED-tv som kommer på markedet i tredje kvartal. OLED er organiske lysdioder, og O-en betyr enda mørkere sortnivå, enda raskere bilde og enda tynnere tv-er. Prislappen er imidlertid svært høy ennå, Samsungs nye oled-tv vil ha en prislapp rett under 60.000 kroner, etter det vi erfarer.

4G? Kun i USA
Nesten som lyn fra klar himmel ble det lansert en mengde såkalte 4G-telefoner på CES. Det var litt overraskende at dette skulle skje på en amerikansk messe, siden USAs mobilnett hittil har hengt etter de europeiske og asiatiske i teknologisk utvikling. Både store og små mobilprodusenter lanserte telefoner med kapasitet for mobilt bredbånd av typen LTE, som mange operatører kaller 4G. Overraskende for mange er det også at de fleste telefonene kun er lansert for det amerikanske markedet foreløpig. Dette kan raskt endre seg, for eksempel under Mobile World Congress i slutten av februar, men foreløpig ser det ut som om amerikanerne for første gang vil ha et teknologisk forsprang på andre verdensdeler.

Blant de mest spennende telefonene som ble lansert er Nokia Lumia 900, som er en 4-tommers LTE-telefon som kun blir solgt gjennom AT&T i USA.

Les mer: 4G fra Nokia - kun i USA

 

Intel kom også på banen som leverandør av komponenter til smarttelefoner. Et eksempel, Lenovo K800, ble vist fram med imponerende testresultater. Riktignok var det kun mulig å kjøre én test som var forhåndsinstallert av Intel, så rekordene må tas med en klype salt inntil uavhengige tester kommer. For de som er opptatte av komponenter og maskinvare er det også verdt å nevne at firekjerners prosessorer og enda heftigere grafikkprosessorer kommer til å gjøre smarttelefoner og nettbrett til formidable spillkonsoller i løpet av året.

I tillegg ble det lansert fire telefoner fra Sony, som er de første telefonene de selger uten «Ericsson»-navnet. Ericssons identitet henger likevel ganske tungt over designen, men Sony har lagt til flere nye tjenester som er deres egne. Blant annet musikktjenesten Music Unlimited, som også lanseres i Norge.

Den eneste Sony-telefonen som kan kjøpes her til lands er Sony Xperia S.

Les mer:
Sonys første uten Ericsson
Sony til priskrig mot Wimp og Spotify

Nye nisjer
Nettbrettene sto ikke noe tilbake for smarttelefonene ved årets CES. Allerede før messen åpnet hadde Toshiba gått ut og lansert en amerikansk versjon av nettbrettet AT 200 som er bare 0,77 centimeter tykt.

Les mer: Tenker tynt igjen

Asus lanserte nettbrettet Memo 370T basert på maskinvareplattformen Tegra 3 fra Nvidia. Det som er spesielt med dette er at man får hele fire prosessorkjerner, mer enn de fleste pc-er, til en høyst overkommelig pris. Asus antyder at prisen kan ligge rundt 2.000 norske kroner ved lansering. Memo 370T er ikke av de største nettbrettene, men har syv tommers skjerm.

Det aller mest interessante nettbrettet etter min mening er nok likevel Razer Project Fiona. Dette nettbrettet er skreddersydd for å kjøre pc-spill og har egne spillkontroller festet til kabinettet. Med topp ytelse og innovativ design skal Razer gjøre det mulig å spille de nyeste pc-spillene selv om man er på farten, i et format som er nesten like hendig som et vanlig nettbrett.

Du kan se en video av Razr Project Fiona her:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.