Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Et friskt pust fra varme Sør-Afrika

Tekst
Eden Sadie i vinmarken Clos Cheval

Eden Sadie i vinmarken Clos Cheval

Eben Sadie lager stadig bedre viner fra Swartland.

Sadie skal ha mye av æren for at regionen i øst, mot grensen til Namibia, har etablert seg som den mest pålitelige kilden til vinkvalitet i Sør-Afrika de siste årene.

Landets største appellasjon ligger mellom tre store fjell, og med en stor geologisk variasjon. Den tidligere surferen og banebryteren Eben Sadie etablerte sin egen vingård her i 1999 og fikk først selskap av en bølge produsenter med felles syn på vinmaking åtte år senere. For Eben Sadie, og andre visjonære ungdommer som Craig Hawkins og ekteparet Mullineux, handler det om å dyrke regionens identitet gjennom en kontinuerlig fintuning av samspillet mellom jordsmonn, druetype og skånsomme vinifikasjonsteknikker.

Kompromissløs vin fra Sør-Afrika 

Selv med sin store diversitet, er Swartlands ulike dyrkesteder også svært definerte hva angår geologisk sammensetning. Rundt fjellet Paardeberg ligger vinmarkene på granitt. Ved Riebeekberg og Kasteelberg er det skifer som dominerer. Piketberg fjellsider er dekket av dekomponert sandstein. Kalkholdig jordsmonn finnes mot kysten i vest, og i nord ligger områder med dyp, rød leirholdig jord.

Første årgang under Sadie Family Wines var 2000, og med vinen Columella viste Sadie allerede da frem sitt skyhøye ambisjonsnivå. Nå er en lang serie med viner fra Sadies 2014-årgang kommet til Norge. En årgang som viser at Sadie lager stadig friskere, mer definerte og mer elegante viner.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.