Gjeldskrise i Europa, elendige jobbtall fra USA og skyhøy prisvekst i Kina er blant faktorene som har bidratt til den kraftige nedgangen på verdens børser de siste dagene.

Tirsdag faller Oslo Børs 2,28 prosent og kryper dermed ned mot 400-poengs-grensen.

Les mer: Børsen får juling

Midt i denne strømmen av dårlige nyheter starter resultatsesongen for andre kvartal. I ukene fremover skal selskapene på Oslo Børs forsøke å overbevise investorene med sine resultater og fremtidsutsikter.

Først ut blant de store, norske var i dag Rune Bjerke og DnB Nor: Knalltall fra DnB Nor

Nesten som ifjor
Tusenkronersspørsmålet blir hvordan uroen i markedene påvirker bedriftenes resultater og investeringer fremover, og om det vil forandre hvordan forbrukerne bruker pengene sine, mener porteføljeforvalter Hogne Tyssøy i Holberg Fondene.

- Det første halvåret i år har lignet mye på første halvår i fjor, hvor fokuset har vært på statsfinansielle problemer, i Europa spesielt. Egentlig har vi hatt tendenser til overoppheting og inflasjon i fremvoksende økonomier. Det har vært frykt for at den statsfinansielle krisen i Europa skal utvikle seg til noe mer. Summen av dette har gjort investorene avventende, sier Tyssøy til DN.no.

Og det er ikke bare Europa som opplever problemer. USA har sin egen politiske dragkamp om statsgjelden. Samtidig har overraskende svake jobbtall fra verdens største økonomi bidratt til å tynge markedene de siste handelsdagene.

- Noe av det som kan være en bekymring er at bedriftene utsetter eller kansellerer investeringer og at forbrukerne slutter å konsumere, og heller begynner og spare, sier porteføljeforvalteren.

- Attraktivt priset eller på tide å rømme?
Tyssøy mener likevel at utsiktene for vår hjemlige børs er gode. Dette står i sterk kontrast til investor Arne Fredly, som i dagens DN avslører at han gir opp børsen etter 25 år i aksjemarkedet.

- Det har aldri vært vanskeligere å tjene penger enn akkurat nå, mener investoren.

Les også: Arne Fredly rømmer Oslo Børs

Men Tyssøy mener en oppgang på Børsen det forutsetter én ting - at selskapene innfrir forventningene.

- Jeg synes aksjemarkedet er attraktivt priset. Leverer bedriftene som antatt vil dette kunne bli et godt halvår på Oslo Børs, sier han.

Første halvår har vært preget av høye energi- og råvarepriser. Samtidig har både dollar har og kroner blitt styrket mot euro. Tyssøy mener det ligger an til at vi ender opp med en halvårsrapportering som ikke avviker dramatisk fra det analytikerne har i sine estimater.

- Generelt sett tror jeg aksjemarkedet er moderat verdsatt, og at utsikten til videre vekst i bedriftenes inntjening er god, til tross for den makromessige støyen. Utsiktene for videre børsvekst er dermed også god, sier Tyssøy.

 

- Kan virke urovekkende
Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities er forsiktig optimistisk med tanke på de kommende resultatrapportene.

- Makromessig var andre kvartal svakt, eksempelvis i USA hvor vi anslår at veksten fra første kvartal var kun 1,5 prosent annualisert. Men dette vet analytikerne. Mye taler for at bedriftene opprettholdt sitt strenge kostnadsfokus, og var i stand til å opprettholde de solide marginene, sier sjeføkonomen til DN.no.

Lødemel peker på at de aggregerte resultatene for S&P 500-selskapene i andre kvartal ventes nå å ligge 13 prosent høyere enn i fjor.

- Det er faktisk noe høyere enn ved inngangen til kvartalet, og kan virke urovekkende. Men en nærmere kikk på tallene viser at oppjusteringene blant annet skyldes en kraftig oppjustering innenfor energisektoren, hvor økte oljepriser bidrar positivt.

Arctic Securities-økonomen forklarer at han tror markedet vil være mest fokusert på de fremoverskuende signalene fra bedriftene, basert på utviklingen ved inngangen til tredje kvartal.

- Sannsynligvis vil mange bedrifter signalisere tro på et oppsving i aktiviteten i andre halvår, sier han til DN.no.

DN.no dekker resultatsesongen løpende, følg med på DN.nos resultatsider!

Les også: Oljeprisene opp igjen

- Kan bli færre rentehopp i høst

Overraskende prisfall

Foreslår kriseløsning for Sevan-eierne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.