Få har fulgt Oslo Børs og verdens børser tettere enn moldenseren Arne Fredly, som de siste årene har bygget opp en milliardformue fra Monaco.

Etter 25 år i aksjemarkedet tar han pengene ut av børsen, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg må bare tilstå at det aldri har vært vanskeligere å tjene penger på børs enn akkurat nå, sier Fredly til DN.

Oslo Børs er ned 6 prosent siden årsskiftet, men Fredly spår at den svake avkastningen kan vare i flere tiår.

Fredly påpeker at internasjonale indekser som S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, FTSE og Dax har gitt negativ avkastning det siste tiåret, mens den japanske Nikkei-indeksen har gitt negativ avkastning siste 30 år.

- Bare å gi opp
- Jeg vil heller investere direkte i råvarer enn å være på børs. De neste 20 årene kommer til å bli mye dårligere enn de 20 som har vært. Jeg må innrømme at jeg har en god del av kapitalen i banken og i et garantert renteprodukt i utlandet, sier Fredly til avisen.

Ubalansene i verdensøkonomien er ifølge investoren hovedgrunnen til at det vanskelige børsklimaet vil vedvare.

- Siden gjeldsutviklingen har nådd så langt den har gjort, tror jeg alle vil være enige om at situasjonen ikke kan løses med ny vekst. Drømmen om å vokse seg ut av gjeldsproblemene tror jeg man bare kan gi opp. Den eneste måten å få gjelden ned er å øke skattene både på bedrifts- og personnivå. Inntjeningen etter skatt vil falle, og konsumet vil gå ned. Sånn må det bli når man har levd på lånte penger i titall år, sier Fredly til Dagens Næringsliv.

Her kommer neste smell
Han mener den neste smellen vil komme for investorer i såkalte oppkjøpsfond. Han sier han alltid har undret seg over hvor lett det har sett ut når Private Equity-hus har kjøpt opp selskaper til relativ dyr prising, og to år senere kommet tilbake til børs og solgt med kjempegevinst. Er det så enkelt? spør han.

Fredly mener måten å tjene penger på de neste tiårene er å eie selskapene selv og bidra til bedre drift.

- Børsen vil alltid bli interessant igjen på et eller annet tidsdpunkt, sier Fredly til DN.

Tirsdag presiserer han i en e-post:

- Jeg kommer til å investere i aksjer på Oslo Børs igjen, så snart markedet blir interessant. Akkurat nå er markedet dødt og uinteressant. Det er kort og godt mer fornuftig å putte pengene andre steder.

I fremtiden tror Fredly den eneste sikre måten å tjene penger på, vil være god på drift og ha visse stordriftsfordeler.

- De siste 20 årene har også de dårligste i klassen tjent penger, men slik blir det ikke i fremtiden. SAS er et eksempel på et selskap som aldri kommer til å bli god på drift. Derfor kommer de til å bli overkjørt av Norwegian, sier Fredly til DN.

Les hele det omfattende intervjuet med Arne Fredly i Dagens Næringsliv tirsdag.
Her kan du kjøpe den digitale utgaven av DN.

Les også: - Krisefondet kan ikke redde Italia

<b>Haudemann Andersen: Krisen er total</b>


<b>Hermanrud: - Børsen i 500 poeng ved nyttår</b>

Sveaas frykter stor-smell på Oslo Børs



<b>Spår børsen i 540 </b>

- Børsen skal 20 prosent opp i år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.