Boligprisene falt 1,0 prosent i juli sammenliknet med juni, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene likevel 0,6 prosent høyere enn i juni. Det vil si at den underliggende prisutviklingen i juli er positiv.

Les mer: Boligprisene faller andre måned på rad

- Det er helt naturlig med en prisnedgang i juli, men prisnedgangen var mindre enn vi så for oss. Nå tyder mye på vi får en hetere bolighøst enn vi håpet på. Vi risikerer en prisvekst i august på hele 3 prosent, sier Kjell Senneset til DN.no.

- Boligprisveksten er altfor sterk i forhold til utviklingen i resten av økonomien. Denne utviklingen er ikke god på lang sikt, for nedturen kommer før eller siden. Og jo sterkere prisutviklingen er nå, jo større blir nedturen når den først kommer, sier Senneset.

Tror på videre prisoppgang
Ingenting tyder på at prisveksten vil avta i styrke fremover, heller ikke neste år, tror sjeføkonomen.

- Vi anslår at boligprisene vil stige 7 prosent i 2012. Ettersom boligprisene blir høyere og renten kryper oppover, vil boligprisveksten etterhvert avta. Men det skjer neppe allerede neste år, mener Kjell Senneset.

- Men: En korreksjon vil komme - vi vet bare ikke når, bemerker han.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole er ikke overrasket over juli-tallene. Han mener de var omtrent som forventet.

- Juli er normalt en svak måned for boligprisene - så dette er helt normalt. Men i august vil prisstigningen bli betydelig, tror også Grytten.

Derfor går prisen én vei
Han mener det er forståelig at boligprisene fortsetter oppover. Grunnen er enkel:

- Det er vekst i levestandarden, lav arbeidsledighet, sterk befolkningsvekst og urbanisering, lav rente og det bygges få boliger. Jeg er ikke sikker, ettersom markedet stadig forandrer seg, men det mest sannsynlige utfallet er at boligprisene vil fortsette å stige i rykk og napp, sa Grytten til DN.no for en måned siden.

Les: - Boligprisene vil fortsette å stige i rykk og napp

- Når vil vi få se en korreksjon i boligprisene?

- Boligprisene kan selvfølgelig ikke bare fortsette oppover i all tid, men det er umulig å svare på når korreksjonen vil komme. Det tar tid før renten biter på, sier Ola Grytten til DN.no.

Les mer om eiendom:
Her er boligene dyrest

Kutter prisantydningen med øks - fra 60-45 millioner

Ekspertens svar om boligmarkedet fremover
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.