Californias guvernør Arnold Schwarzenegger besluttet onsdag at tusener av offentlig ansatte må ta fri uten lønn for å spare delstaten for utgifter.

Schwarzenegger sa at delstaten, som står overfor et budsjettunderskudd på 19 milliarder dollar, står på randen av kollaps.

Myndighetene må kanskje begynne å utstede gjeldsbrev i august for å unngå å slippe opp for midler.

Alle offentlig ansatte må fra august ta tre dager fri uten lønn hver måned til det foreligger et nytt budsjett. Det tilsvarer et lønnskutt på 14 prosent.

Uten budsjett siden juni
De eneste som er unntatt, er politi og brannmenn, samt ansatte i skatteetaten.

California har vært uten budsjett siden juni mens lovgiverne krangler om hvordan de skal få ned underskuddet. Det trengs et flertall på to tredeler for å vedta budsjettet, noe som gir de mest radikale på begge sider stor innflytelse.

Schwarzenegger har truet med å avslutte sin periode som guvernør uten å undertegne et nytt budsjett, om ikke lovgiverne går med på en serie pensjons-, skatte- og utgiftsreformer.

Les også: Truer med å kutte 500.000 jobber

Obama prater om 20 måneder med kriser


- Tom for penger i mars

-Krise hvis ikke gjelden reduseres

Kaos i California

Erklærer økonomisk unntakstilstand (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.