Finansminister Sigbjørn Johnsen holder seg godt innenfor handlingsregelen. Oljepengebruken i neste års budsjett utgjør bare 3,3 prosent av oljefondets antatte verdi ved inngangen til budsjettåret.

Men at 3,3 prosent av oljefondet skulle utgjøre hele 125 milliarder kroner i 2013 var det ingen som så for seg tilbake i 2001 da handlingsregelen ble laget. På rekordtid har fondet vokst til å bli et av verdens største statlige fond. Økonomene i DN.nos makropanel mener at handlingsregelen derfor ikke lenger er noen god rettesnor for innfasingen av oljepenger.

Wilhelmsen: I 2001 var oljeprisen 20 - 25 dollar fatet. Så da man laget en fireprosentregel fremover så var det ikke lagt opp til så kraftig oljepengebruk egentlig. Fire prosent av det man så for seg i 2001 er noe helt annet enn fire prosent av oljefondet i dag.

Boye: Det er jo blitt enormt!

Wilhelmsen: Og kanskje er fire prosent realavkastning på fondet for høyt. Og veldig mye taler for at det vil være altfor høyt de neste årene.

Syed: Og selv om man skulle være heldige og treffe fire prosent, selv da mener jeg at man bør ligge godt under. Og da snakker jeg ikke 3,3 prosent, som man ligger på i dag, men enda mye lavere. 3,3 prosent av et nivå påsom er mye høyere nå er jo mye mer i antall milliarder. Det er det man skjuler seg bak. Oljepengebruken går jo opp, men de klarer å holde prosenten lav, siden både telleren og nevneren øker.

Wilhelmsen: Ja, det ser jo nesten ut som man bruker mindre oljepenger. Fra 3,5 prosent ifjor til 3,3 prosent i år. Men så er det en kraftig økning, fordi fondet har økt så mye.

Chen: Ja, det gjør det.

Boye: Det er ikke så veldig relevant lenger, med tanke på økonomien.

Chen: Det er et litt passé krittmerke. Det er ikke en begrensning lenger - det er altfor mye. Hadde man brukt fire prosent hadde man brukt 25 milliarder mer i neste års budsjett.

Finansminister Sigbjørn Johnsen kunne egentlig brukt 150 milliarder oljekroner i neste års budsjett, dersom man legger til grunn en streng tolkning av handlingsregelen. Han nøyer seg altså med 125 milliarder.

Johnsen kaller budsjettet for neste år for nøytralt, men han bruker likevel rekordmye oljepenger i årets gigantbudsjett.

Les: - Dette blir feil

I noen år fremover tror økonomene det vil være rom for å øke budsjettene, også innenfor handlingsregelen.

 



Wilhelmsen: Jeg tror handlingsregelen gir rom til en kraftig økning i bruken av oljepengene de neste årene. Jeg tror vi kan gå fra 5,3 prosent av BNP nå til rundt åtte prosent om noen år, og fortsatt holde oss innenfor handlingsregelen.

Men så møter vi veggen.

Boye: Etter hvert vil man måtte redusere oljepengebruken for å holde seg innenfor handlingsregelen. Man blir tvunget til å kjøre kontraktive budsjetter for å ikke spise av oljefondet, og det vil bli tøft.

Wilhelmsen: De som vinner valget neste år får nok en ok start. Rammen vil fortsatt være akseptabel, men når perioden går mot slutten blir det tøffere.

Ikke bare vil man måtte begrense tappingen av oljeformuen, politikernes handlingsrom er i ferd med å skrumpe kraftig inn.

Wilhelmsen: Nå blir det demografiske bildet helt annerledes de neste 20 årene enn det har vært de siste 20 årene. De (regjeringen. red amn.) får en mye tøffere jobb med å prioritere, sier Wilhelsen.

Til neste år vil det første store barnekullet fra etterkrigstidens babyboom fylle 67 år. Pensjonsutgiftene øker med 323 millioner, bare fra i år til neste år. I tillegg til de stadig økende pensjonsutgiftene, har staten store forpliktelser i ulike trygder.

«Samlet sett har det vært en realvekst i folketrygdens utgifter hvert år siden 2006. Utgiftsveksten har begrenset handlingsrommet i budsjettpolitikken i betydelig grad, og det forventes at dette vil gjelde også i de kommende årene», skriver finansdepartementet i Statsbudsjettet.

Å legge frem et såpass romslig budsjett som Johnsen gjorde i dag er en mulighet den neste regjeringen kanskje ikke får.

Wilhelmsen: Til nå har det vært sånn at ulike regjeringer har kunnet øke satsningen på enkelte områder uten å kutte så mye på andre. Det kan man ikke fremover. Øker du satsningen på et område må du i større grad finne inndekning et annet sted.

Syed: Det er en revolusjon for oss, men en selvfølge for andre land.

LES OGSÅ: Feilberegning åpnet milliardflommen

Les også sakene i serien "Det store pengesluket": - Vi aner ikke hva vi bruker pengene på

<b>Overmannes av reformkåte politikere</b>

<b>- Vi har råd til å slenge på litt ekstra</b>

<b>Slik kan du kutte, Sigbjørn</b>

<b>Sigbjørn Johnsen:- Helt feil</b>

<b>- Norske myndigheter ligger håpløst bak </b>

<b>- Fryktelig vanskelig å kutte</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.