Akers AKER børsnoterte selskaper sank i verdi i andre kvartal, og kursnedgangen har fortsatt i den voldsomme markedsuroen denne måneden.

Likevel smiler konsernsjef Øyvind Eriksen fra øre til øre på selskapets kvartalspresentasjon på onsdag: De gode nyhetene har kommet på rekke og rad de siste dagene.

Storsalg og megafunn
Mandag opplyste Aker at det selger nylig børsnoterte Aker Drilling AKD til rigg-giganten Transocean med en budpremie på nesten 100 prosent i forhold til sluttkursen fredag.

Og tirsdag ble det klart at Aldous/Avaldsnes-feltet kan være blant de ti største i norgeshistorien. Det norske oljeselskap DETNOR, der Aker eide over 40 prosent, har en andel på 20 prosent.

Etter børsslutt tirsdag kjøpte Aker aksjer i Det norske for 521 millioner kroner, og øker sin eierandel fra litt over 40 prosent til 52,11 prosent.

Les også: Røkke fester grepet om Det norske

- Oppsiden er enorm
- Det gjorde Aker fordi vi mener at det er den beste investeringen vi i dag kan gjøre, sier Eriksen til DN.no

- Oppsiden på norsk sokkel er enorm, og Det norske er en deltaker på norsk sokkel som vi mener har et potensial langt utover det vi har sett.

Eriksen ønsker nå at Det norske skal ta steget opp blant de store aktørene i bransjen.

- Det norske har nå gjort noen spennende funn. På noen av funnene er de operatør. Det som er selskapets planer, og som Aker som hovedaksjonær støtter hundre prosent, det er for det første at Det norske deltar aktivt i utbyggingen, og for det andre at de over tid også blir et norsk oljeselskap med betydelig produksjon, sier Aker-sjefen.

- Et tilbud vi ikke kunne si nei til
Eriksen kom også tilbake på Aker Drilling-salget i løpet av kvartalspresentasjonen.

- Uansett hvilken verdsettingsmetodikk man legger til grunn – børskurs, forskjellige multipler – var det et tilbud som Aker ikke kunne si nei til.

Intet ekstra-utbytte
Han utelukker imidlertid at det vil komme et ekstraordinært utbytte som følge av salget, selv om det vil gi en gevinst på hele 1.191 millioner kroner i regnskapet for tredje kvartal, og selv om Aker ifølge ham ikke har hatt en bedre periode på svært lenge.

- Det er den beste perioden i selskapet på veldig lenge, sa Eriksen i sin presentasjon om de siste månedene – til tross for nedgangen i porteføljeverdiene.

- I løpet av dette året har veldig mange av brikkene falt på plass i henhold til de planene vi har hatt. Resultatet av det er bunnsolid balanse i Aker ASA og en portefølje med investeringer hvor vi som ledelse og vårt styre ser - uavhengig av uroen i finansmarkedene - at vi er i bransjer og selskaper som har store, store muligheter, utdyper Eriksen overfor DN.no.

Les mer:

Røkkes pengebinge krymper i uroen

Rigg-gigant sluker Røkkes oljerigger

- Gir en ny oljegenerasjon

Storfunnet kan gi ny norsk oljeboom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.