Aker Capital as, som er et heleid datterselskap av Aker ASA, har i dag kjøpt 12,95 millioner aksjer i Det norske oljeselskap ASA DETNOR, tilsvarende 11,66 prosent av aksjene i Det norske.

Kursen er 40,25 kroner per aksje, totalt 521 millioner kroner. Bare minutter etter børsåpning onsdag stiger Det norske-aksjen DETNOR 16 prosent til 47 kroner. Dermed har Røkke allerede sikret seg en papirgevinst på 87 millioner kroner på den dagsferske aksjeposten.

Etter kjøpet eier Aker Capital 57,9 millioner aksjer i Det norske, tilsvarende en eierpost på 52,11 prosent i oljeselskapet. Ifølge Aker utløser ikke kjøpet budplikt på resten av aksjene i Det norske, på grunn av Aker Capitals historiske eierandel i oljeselskapet.

Kjøper etter gårsdagens saftige kurshopp
Kjøpet kommer dagen etter at det ble kjent at Aldous-funnet var mye større enn tidligere antatt.

Det store oljefunnet på Avaldsnes/Aldous Major Sør er allerede blitt omtalt som "det største siden 1980-tallet" og som "et av de ti største oljefunnene på norsk sokkel noensinne".

Samlet inneholder de to funnene som hittil er bekreftet mellom 500 og 1.200 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter, ifølge Statoils oppdaterte estimater som ble lagt frem tirsdag. Dette kan stige til 1.500 millioner fat etter boringen på Aldous North.

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske oljeselskap, som har en eierandel på 20 prosent i Aldous Major South, mener også gigantfunnet kan gi store ringvirkninger for norsk oljeindustri.

- Det er interessant for videre leting, det viser at man kan finne - kanskje ikke milliardfunn - men ting på 200-300 millioner fat flere steder på norsk sokkel, sier Haugane til DN.no.

Det norske-aksjen DETNOR steg igår nesten 30 prosent på meldingen til 40,50 kroner.

Styrket i troen
- Aker har lenge hatt stor tro på norsk sokkel. De betydelige oljefunnene som er gjort den siste tiden styrker denne troen. Aker benyttet derfor anledningen til å kjøpe seg opp i Det norske da DNO International ønsket å selge sin aksjepost. Aker ser frem til å bidra til ytterligere utvikling av Det norske, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Les også:
- Kan være blant ti største oljefunn på norsk sokkel
- Det er fantastisk
Storfunnet kan gi ny norsk oljeboom
- Gir en ny oljegenerasjon
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.