Men, markedet er skeptisk til at skandinaviske valutaer skal beskytte dem mot gjeldskrisen i Europa, ifølge FT.

David Bloom er sjef for valutastrategiene til verdens største bank, HSBC. Han tror norske kroner er godt egnet til å ta vare på verdiene.

- Den norske kronen er den beste valutaen i verden. Om du sitter i den og våkner opp om fem år, vil pengene dine være så gode som bare det, sier Bloom til Financial Times.

Skepsis
De skandinaviske valutaene sliter imidlertid med å overbevise markedet om at de er trygge tilfluktssteder for alle uroen i eurosonen, ifølge avisen.

Selv om svenske og norske kroner har opplevd økt etterspørsel ved anledninger som da den sveitsiske sentralbanken intervenerte i forhold til sveitserfrancen, er det en kjensgjerning at valutaene er svært illikvide. Det gjør det trangt og dyrt når alle skal ut døren samtidig.

Les også: - Kronen er en mye trangere havn

Risikoeiendeler
Dette er et vanskelig faktum for investorer å svelge, når økonomiene i Sverige og Norge går langt bedre enn deres europeiske kolleger. Analytikere sier de gjentatte ganger må svare på spørsmål fra klienter om de burde kjøpe norske eller svenske kroner for å beskytte seg selv.

«Faktum er at de skandinaviske valutaene snarere utvikler seg som risikoeiendeler, som stiger de dagene markedsstemningen er positiv og dollaren svekkes», skriver FT, som peker at at det store spørsmålet er i hvilken grad landene vil bli rammet av en økonomisk tilbakegang.

Ikke registrert salgsflukt
Valutastrateg Carl Hammer i SEB peker på at kundene er delte i sitt syn på om den svenske kronen kan holde seg gjennom en resesjon i eurosonen. Så langt har han ikke sett noen voldsom salg av den svenske kronen, og de fleste kundene ser til å støtte tesen om at Sverige er et tryggere sted å investere.

Den norske kronen blir ansett som en råvarevaluta på grunn av oljeeksporten, mens Sverige, med et mer åpent aksjemarked og med flere internasjonale eksportører, er mer utsatt for nedgang i askjemarkedene.

Likviditeten styrer
En normal tilnærming har vært å kjøpe norske kroner når aksjemarkedene har svekket seg, og å selge når markedet har steget. I dagens marked, skjer ikke den type handel, ifølge FT.

- I markeder som er drevet av frykt kommer likviditet foran fundementale forhold, sier Bloom i HSBC.

For øyeblikket, må kanskje valutainvestorer bare akseptere at den eneste havnen i dette markedet er dollaren, avslutter FT.

Les også:
- Jeg er villig til å sette penger på at euroen vil være en sterkere valuta på det globale markedet enn dollaren

Norge er fantastisk! De har alt du kan ønske deg i denne verden!

Leder DN: Trygge havner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.