- Det ble litt styr, ja. Også familie og venner har ringt og vært helt forskrekket, sier Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv lørdag.

Orklas største aksjonær og styreleder Stein Erik Hagen har i mange år uttalt seg negativt til formuesskatten i Norge og har flere ganger truet med å flytte ut både seg selv og barna. Så langt har det blitt med ordene. Men til TV 2 torsdag sa Hagen:

- Vi flytter til Zürich. Vi har kjøpt bolig og alt mulig og har søkt myndigheter og alt. Vi har holdt på med dette ganske lenge.

Men det er ikke Hagen selv eller kona Mille-Marie Treschow som står på flyttefot. Det er to av hans fire barn, Caroline (25) og Carl Erik (20), som nå skal bosette seg permanent i Zürich.

Les også:
Leder DN: Patetisk flyttemelding
- Selvhøytidelig vås fra Hagen
Hagen blir i landet
- Hagen stikker fra regningen
Kan slippe raskt unna

Med to av barna utflyttet, flytter også 60 prosent av eierskapet i familieselskapene Canica og Canica Investor. Der eier Hagen ti prosent, mens de tre eldste barna hans eier 30 prosent hver. Hagen har imidlertid full kontroll fordi han eier a-aksjene med stemmerett.

Hagen har ifølge DN beregnet at formuesskatten han og de tre barna må betale for ifjor, blir 65 millioner kroner - ti millioner på Hagen selv og 15 millioner på hver av barna. Også året før betalte Hagen ti millioner i formuesskatt. Hagens formuesskatt har de siste par årene vært basert på en ligningsformue på en drøy milliard kroner. Reelt har Hagens formue svingt voldsomt det siste året, i takt med Orkla-kursen som ble mer enn halvert i løpet av fjoråret. Ved inngangen av året var Hagens aksjepost på 23 prosent av Orkla verdt 25 milliarder kroner, ved utgangen var de redusert til snaue 11 milliarder.

Med nye skatteregler som regjeringen har innført fra og med i år, har han fått beregnet at formuesskatten ville økt med over 50 prosent til 90 milioner kroner for ham og de tre barna, gitt samme grunnlag som ifjor, skriver DN.

Selve Canica-konsernet betalte i 2007 ingenting i skatt etter et overskudd på fire milliarder kroner, mens ifjor ble skatteregningen på 100 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.