Oljeindusttrien er bekymret for sitt eget omdømme. Miljøpolitiker Rasmus Hansson (MDG) mener bransjen kan konsentrere seg om å snakke om én sak: Dilemmaet i klimasaken.

Klimasaken står ikke på agendaen når norsk oljeelite møtes på Oljeindustripolitisk seminar tirsdag og onsdag denne uken. Men den ligger og murrer i salen når tema er bransjens attraktivitet blant studenter og omdømme i befolkningen forøvrig.

I den ellers oljetunge salen satt også stortingsrepresentant for Miljøpartiet de grønne Rasmus Hansson.

- Dette er en artig debatt å høre på. Jeg er på besøk hos Norges suverent største, mest ressurssterke, mest innflytelsesrike og mest respekterte næring - nemlig oljenæringen, og så hører jeg en sånn underlig «kos med misnøye»-stemning, som har lite med virkeligheten å gjøre. Oljenæringen er dypt og bredt respektert. Og alle vet at de som jobber der er de dyktigste folkene vi har. Det virker som om dere bruker dette til å la være å snakke om det som gjelder, sier Hansson.

- Ett problem
- Det er én eneste faktor som gjør at det stilles spørsmål ved oljebransjen, og det er at det er knyttet et stort klimaproblem til det . Og det svarer oljebransjen dårlig på. Hvis næringen vil seg selv vel så kan dere trygt legge itl side hele det generelle spørmålet om omdømmeproblem. Det er ikke der. Denne næringen er veldig bredt respektert, men man må konsentrere seg om å gi veldig mye bedre svar på det grunnleggende problemet som alle innbyggere i Norge er klar over. Snakk om dilemmaet vi er i, snakk om klimasaken, sier Hansson.

Han tok ordet helt mot slutten av debatten mellom PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen, Statoils nye sjef for norsk sokkel Arne Sigve Nylund og olje- og energiminister Tord Lien (Frp), etter en diskusjon om promotering av bransjens fortreffelighet og bredde.

Til sin store overraskelse ble han møtt med applaus fra resten av salen.

- Jeg tror dette var et bra innlegg, fordi dette kommer nok til å bli tema på Sandefjordkonferansen så lenge de kommer til å vare, i større og større grad. Folk blir mer og mer opptatt av det. Bransjen skal vare i 50 år til og da må man forklare hvordan Norge skal stå på to bein, kommenterte Harald Norvik, som ledet seminaret.

- Med karbonfangst er mye gjort
- Det internasjonale energibyrået (IEA) sier nok en gang at verdens energiforbruk kommer til å øke sterk. Over 80 prosent av energiforbruket i verden kommer fra fossil energi, som det gjorde for 25 år siden, og som det vil gjøre til 2030. Det er oppsiktsvekkende. Det er positivt for denne bransjen, men i lys av FNs klimapanel om at vi går mot fire graders temperaturøkninge hvis vi fortsetter som nå er det oppsiktsvekkende. Sammenstilingen av disse to rapportene stiller oss overfor store utfordringer, og det gir fanatstiske muligheter for fornybar, oppsummerte Norvik tidligere på dagen, uten at det ble fulgt av debatt.

Også olje- og energiminster Tord Lien (Frp) ønsket debatten velkommen.

- En av grunnene til å adressere det Rasmus peker på er at myndigheter i Europa, Norge og Nord-Amerika sammen med industrien i de landene, må lykkes med karbonfangst . Dette er jo gjort en del steder allerede, men vi må få ned kostanden på dette. Det er noe vi jobber med nå. Lykkes vi der er mye gjort, sier Lien, og legger til:

- Men verden trenger stadig mer energi. Da er det viktig at den energien leveres med så lave utslipp som mulig.

Les også på DN.no:

Boligsalget stupte

Lokker boligkjøpere med møbler

Les også:
Rekordstor tildeling av oljeareal

Han sitter med nøkkelen til fremtidens oljeeventyr

Kåret til oljebransjens gullgutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.