Lånemarkedet for store bedrifter i Europa er i ferd med å gjennomgå en dramatisk endring. Finanskrise og nye og strengere kapitalkrav har ført til at obligasjonsmarkedet i Europa nå begynner å ligne det amerikanske.

Mens bankene tidligere sto for rundt 80 prosent av lånene til de store bedriftene, må DNB-sjef Rune Bjerke konstatere at de er i ferd med å tape utlånsandeler til obligasjonsmarkedet.

- Jeg tror vi skal gå et stykke mot den amerikanske miksen, men neppe like langt, sier Bjerke til DN.no.

I USA kommer omtrent 70 prosent av bedriftenes finansiering fra obligasjonsmarkedet, mens de resterende 30 prosent kommer fra bankene.

Likere blandingsforhold
Torsdag la storbanken DNB frem kvartalstall for årets andre kvartal. Bankens storkundevirksomhet opplevde en resultatnedgang på rundt 255 millioner kroner i årets andre kvartal sammenlignet med tilsvarende kvartal ifjor. Nedgangen skyldes ifølge banken blant annet lavere utlånsvolumer.

Hovedårsaken til nedgangen er at de store bedriftene i økende grad benytter seg av obligasjonsmarkedet fremfor banken som finansieringskilde, sa Bjerke under presentasjonen. Deler av nedgangen veies imidlertid opp av at bankens meglerhus DNB Markets er Norges største tilrettelegger og formidler av slike obligasjonslån.

På kvartalspresentasjonen måtte Bjerke erkjenne at hans eget meglerhus kan tilby gunstigere betingelser enn banken.

Konsernesjef Rune Bjerke i DNB la torsdag frem kvartalstallene for andre kvartal.
Konsernesjef Rune Bjerke i DNB la torsdag frem kvartalstallene for andre kvartal. (Foto: Fredrik Solstad)

Mannen som kan tilby disse betingelsene, DNB Markets-toppsjef Ottar Ertzeid, kan på sin side glede seg over den kraftige aktivitetsøkningen.

- Alt rundt det norske obligasjonsmarkedet har virkelig vært en solskinnshistorie. Dette er ikke uventet, og det vil også være en naturlig konsekvens av de nye bankreguleringene. Dette er den nye bankvirkeligheten som slår til, sier Ertzeid til DN.no.

- Med myndighetenes økte kapitalkrav, blir bankene et fordyrende mellomledd mellom investorene og bedriftene. Min del av banken kutter ut dette mellomleddet. Vi lar bedriftene og investorene møtes direkte slik at bedriftene får relativt gunstige vilkår. Slik er obligasjonsmarkedet ganske attraktivt, sier han.

Ikke udelt positivt
Banksjef Bjerke understreker at han ikke ser udelt positivt på utviklingen. Obligasjonslån er forbehold de store bedriftene, noe som betyr at omtrent 99 prosent av norske bedrifter ikke har tilgang på markedet.

- Når det er 100 milliarder kroner tilgjengelig for de som utsteder obligasjoner direkte i markedet, og dels på gode vilkår, er det veldig positivt. Det er med på å øke den totale kapasiteten for finansiering, sier Bjerke, før han kommer med en advarsel:

- Det er viktig å være åpen på at dette markedet ikke er like åpent, likvid og gunstig over tid. En bank er på sin side alltid åpen, selv om det er slik at det kan bli litt trangere eller videre i døra. Obligasjonsmarkedet kan brått stenge, noe vi ikke minst så under finanskrisen. Derfor er det veldig viktig at vi får et godt samspill mellom bank- og obligasjonsfinansieringsmarkedet. Det er også viktig for å ha et marked som fungerer både for de store og små, sier Bjerke.

Les mer på DN.no idag:
<b>- Umulig å slå Ryanair...</b>
Maaseide satte ny prisrekord i Stavanger
- Undervurderer risikoen i boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.