Det børsnoterte selskapet Aker Seafoods, som kontrolleres av milliardær Kjell Inge Røkke, anklages for å bryte løfter som selskapet ga på midten av 90-tallet.

Selskapet fikk et unntak fra reglene om at det kun er fiskere i Norge som får disponere fiskekvoter. Røkkes selskap fikk overta hvitfisk-kvoter mot at selskapet kjøpte flere fiskemottak langs kysten og samtidig lovet å levere og bearbeide fisken på disse mottakene.

Ifølge NRK Brennpunkt har det imidlertid bygget seg opp et opprør mot Kjell Inge Røkke og Aker Seafoods i Nord-Norge. Ansatte og politikere mener at Aker Seafoods bryter løftene sine ettersom stadig mer av fisken havner på filetfabrikker i Kina.

Les mer: Mener Røkke har sviktet arbeiderne fullstendig
Røkke avviser kritikken:

- Hvis andre mener så innlyst intelligent at det vi gjør er feil, kan de kjøpe bedriften av meg. Ingen kommer, de bare kritiserer, sier Røkke ifølge forhåndsomtalen for programmet som sendes på NRK tirsdag.

Vet ikke om han skal le eller gråte
I et innslag i NRK Dagsrevyen mandag kveld langer Røkke ut mot regjeringen, som i sin siste fiskerimelding har stilt krav om at mer av fisken må leveres til norske mottak.

- Direkte uansvarlig, så uansvarlig at jeg gremmes. Og når du ser den siste fiskerimeldingen, så vet jeg ikke om jeg skal le eller gråte, sier Røkke.

Ifølge innslaget står flere av Aker Seafoods' anlegg tomme store deler av året. Regjeringen krever at Røkkes trålere leverer fisk til fabrikkene i Norge gjennom hele året.

Les mer: Vil stramme inn på fiskeleveringen

- Hva er det neste de vil forsøke å forespeile oss? Vi må leve i et marked, et dynamisk marked. Og det denne regjeringen bevisst har gjort er å gjøre det umulig å få ansvarlig drift som skaper trygge arbeidsplasser og trygge samfunn, tordner Røkke.

Ikke Ap-meldem
I intervjuet med NRK Dagsrevyen avslører Røkke også at han aldri har vært medlem av Arbeiderpartiet. På spørsmål om han nå har meldt seg ut av Arbeiderpariet, svarer Røkke:

- Jeg er ikke medlem av Arbeiderpartiet. Jeg har aldri meldt meg inn, så det er vanskelig å melde seg ut av noe man aldri har meldt seg inn i, sier Røkke til NRK Dagsrevyen.

Les også:

Røkke-fartøyer mister lisensene

Regjeringen vil sikre råstoff til fiskeindustrien

Røkke har brukt 68 mill på tomter på Konglungen

Regjeringsforslag rammer Aker Seafoods spesielt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.