Den amerikanske økonomien er inne i en positiv spiral og boligprisene stiger over hele landet. Mange mener derfor tiden er inne for å realisere feriehusdrømmen i Florida.

- Florida er et av de områdene som ble hardest rammet av nedgangen i kjølvannet av finanskrisen. Ut i fra det kan husene her ha potensial for å stige mye, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til DN.no

Eiendomsmeglerne DN.no har vært i kontakt med er ikke i tvil:

- Pågangen av nordmenn har vært veldig god de siste to årene. Alle er klar over det faktum at markedet her snudde for omtrent halvannet år siden, hevder Lars Heldre i Floridabolig.

- Florida er definitivt stedet å handle nå, tilføyer Agnar D. Carlsen i Norsk Megling.

1,5 millioner kroner
Nordmenn på boligjakt i USA leter først og fremst i Miami- og Orlandoområdet, samt Fort Lauderdale.

Carlsen kan fortelle at ferieboligene de norske kjøperne ønsker seg starter på rundt 250.000 amerikanske dollar, det vil si omtrent 1,5 millioner kroner. Prisene på disse eiendommene har sunket med 15 til 20 prosent etter finanskrisen, påstår han.

- Da får du en fin leilighet med to soverom i et ryddig og ordentlig strøk, sier eiendomsmegleren.

- Ikke uten videre
I kjølvannet av finanskrisen sank prisene på USA-boliger generelt med omtrent en tredjedel.

Boligprisindeksen S&P/Case-Shiller, som måler boligprisene i 20 utvalgte storbyområder, viser imidlertid at boligprisene nasjonalt steg med 7,3 prosent ifjor. Forrige måling viste at prisene steg 2,5 prosent i april. Det er den størst månedlige oppgangen på syv år, ifølge MarketWatch.

Boligmarkedet i USA er definitivt inne i en positiv utvikling, understreker seniorøkonom Magnussen i DNB Markets.

- Ser en på prisnivået i snitt i forhold til inntektsutvikling og lånekostnader, er det bolig fortsatt billig i USA. Man kan riktignok ikke uten videre si at det gjelder feriehus i Florida, understreker Magnussen.

USA-meglerne viser på sin side til at de amerikanske bankene fremdeles sitter med en stor portefølje av eiendommer, noe som gir utslag i prisene.

- I de fineste områdene er det riktignok knapphet på tomter. Her vil vi nok se en raskere prisstigning enn i resten av landet, mener Carlsen.

Følg rådene
Både han og Heldre understreker viktigheten av å følge de generelle rådene for kjøp av bolig i utlandet.

- I USA er det er en fordel å ha en bolig du kan leie ut på ukebasis fremfor en som bare kan leies ut på månedsbasis eller halvårlig/årlig basis, sier Carlsen.

- I tillegg er det viktig å ta en grundig sjekk av sameiets økonomiske status, legger han til.

Se sjekkliste nederst i saken!

- Revolusjonert markedet
Ifølge beregninger fra Prognosesenteret går 48.000 norske husholdninger med mer eller mindre konkrete planer om å kjøpe feriehus i utlandet i løpet av året. 1043 av disse drømmer om USA. Omtrent 15 prosent vil realisere investeringen, opplyser partner Bjørn Erik Øye i analysebyrået.

Eiendomsmegler Carlsen mener Norwegians nye direkteruter vil fjerne manges tvil. Fra høsten av skal flyselskapet fly direkte fra Gardermoen til Fort Lauderdale.

- Billige flyreiser har revolusjonert markedet, sier han.

Dette får du for pengene (priseksempler fra Norsk Megling):

Under én million kroner

Sted: Davenport, Orlando

Eierform: Selveier

Areal: 97 m2

Pris: 130 000 USD (800 000 kroner)

Èn til to millioner kroner

Sted: Paradise Palms (Beach Palm)

Eierform: Selveier

Areal: 178 m2

Pris : 221 490 USD (1,4 millioner kroner)

To til tre millioner kroner

Sted: The Shire at West Haven, (Modell Nottingham), Orlando

Eierform: Selveier

Areal: 263 m2

Pris: 480 000 USD (3 millioner kroner)

Øvre prisklasse

Sted: Celebration, Orlando, Florida.

Eierform: Selveier

Areal: 667 m2

Pris : 3 400 000 USD (20,1 millioner kroner)



Les også:
Boligjakt i verdens dyreste feriestrøk
Denne penthouse-leiligheten kan bli din for 2,4 milliarder
Dette er de hotteste luksusboligtipsene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.