- Man la stor vekt på at inflasjonen var lav og inflasjonsutsiktene var moderate da rentene ble holdt lave i 2004 til 2006. Jeg ville lagt større vekst på gjeldsvekst og boligprisene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Han mener Svein Gjedrems 12 år som sjef i Norges Bank fortjener karakteren B. Han roser sentralbanksjefen for vilje til å videreutvikle norsk pengepolitikk, men mener Gjedrem skulle vært tidligere ute med disse endringene for å fortjene toppkarakteren.

Lavrenteperioden fra 2004 til 2006 og kronekursstyrkingen i 2002, som kom etter at sentralbanken tok seg god tid til å senke rentene, er også blant hendelsene som hindrer Gjedrem i å få toppkarakteren.

Evne til endring
Andreassen mener Gjedrem likevel fortjener en sterk karakter på grunn av endringene som er gjort i pengepolitikken i løpet av perioden og større åpenhet rundt sentralbankens virkemåte.

- Det er derfor han får en sterk karakter. Pengepolitikken er blitt omskrevet mange ganger - fire, fem ganger i løpet av disse årene, sier Andreassen.

I begynnelsen var målet at inflasjonen skulle være på nøyaktig 2,5 prosent om to år. Den siste omskrivningen, som kom ifjor, sier at inflasjonsmålet skal nås på lang sikt og at pengepolitikken også kan rettes inn mot andre utfordringer i økonomien, som for eksempel gjeldsutviklingen og boligpriser.

- Poenget er at pengepolitikken virker i stor grad gjennom kredittmarkedet og via aktivaprisene. Da kan ikke pengepolitikken se bort fra de effektene den skaper på de størrelsene på lang sikt - og ut over den horisonten man sier det normalt er nødvendig at inflasjonen skal være stabil.

- Jeg tror det var en veldig fornuftig omlegging av politikken, sier Andreassen.

Har advart
Han mener Gjedrem også skal krediteres for å ha advart om boligprisene ved flere anledninger.

- Men han fokuserte på skattepolitikken mer enn på reguleringspolitikken, som ikke var på mote den gangen. Nå er det på mote, og nå skal også Finanstilsynet passe på den finansielle stabiliteten. Hadde Gjedrem sagt i 2005 og 2006 at Finanstilsynet burde strammet til regelverket overfor bankene, slik de gjorde overfor bankene nå i 2010, så ville han fått toppkarakter, sier Andreassen.

Mer åpenhet
Han mener Gjedrem også bør få honnør god jobb med å forklare hva sentralbanken driver med.

- Den er blitt mye mer åpen og bankens reaksjonsmønster er blitt bedre kjent. I den grad det er fornuftig med rentebaner - noe jeg tror det kan være, men jeg er ikke sikker - er det ingen tvil om at Norges Bank har vært en foregangsbank under Gjedrems ledelse, sier Andreassen.

Nå mener han sentralbanken bare mangler åpenhet rundt hva som faktisk skjer på møtene i hovedstyret. Norges Bank er blant sentralbankene som velger å ikke offentliggjøre slike referater.

- Men det er ikke Gjedrems oppgave å bestemme. Det er opp til regjeringen.