Venstres Abid Q. Raja er saksordfører for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitees høring om CO2-renseprosjektet på Mongstad, etter at dette fikk flengende kritikk av Riksrevisjonen i høst. Raja er sint og skuffet etter høringens viktigste deler nå er gjennomført.

- Det mest skuffende i dette er at både Jens Stoltenberg og Ola Borten Moe bidrar til å sveke tilliten til politikern og det politiske systemet. Det fortoner seg åpenbart for alle at det er tatt strategioske vurderinger. Det hadde gagnet politikernes ettermæle om man hadde lagt alle kortene på bordet og fortalt sannheten. Her velger man bevssit å la være å svare på spørsmål, sier Raja foran en stor gruppe journalister sammen med Ola Borten Moe i det de kommer ut av høringssalen.

Ola Borten Moe rister på hodet.

- Med alle respekt. Dette er grove påstander som det ikke finnes belegg for og som et medlem av kontrollkomiteen burde holde seg for god for, sier han.

Mye å ta tak i
Abid Raja mener det er en rekke spørsmål som er kommet opp i løpet av høringen som han gjerne skulle hatt Borten Moes hjelp til å svare på.

- Det vi vet er at kostandsanslaget på 25 milliarder ikke holder mål. Det vi også har grunn til å tvile på er når denne beslutningen som først ble offentliggjort etter valget ble tatt. Om den faktisk reelt sett for flere regjeringsmedlemmer var erkjent at det ikke skulle bli noe av. Begge de tingene er veldig alvorlige. Det vi også vet er at det kommet frem at fullskala kunne ha kommet på plass allerede i 2006 og at aktører sier det ikke var nødvendig å bygge testsenteret, sier Raja.

Med referanse til en artikkel i Dagens Næringsliv i september mener Raja at det er sannssynlig at beslutningen om å skrinlegge fullskalaanlegget på Mongstad i realiteten ble tatt lenge før valget, ikke fem dager etter valget, da det ble offentliggjort. I revidert budsjett før sommerenba regjeringen om mer penger til prosjektet.

- Stortinget har til enhver tid hatt tilgang til all relevant informasjon, sier Borten Moe.

Raja antyder at det bevisst holdes opplysninger tilbake.

- Det er en del aktører her som ikke vil at saken skal bli belyst mer, sier Raja.

- Konspirasjonsteori
Det fikk Borten Moe til å reagere:

- Jeg synes det er forstemmende at man her tegner et bilde av nærmest en stor konspirasjonsteori der noen unndrar bevegrunner. Dette var ikke verre enn at vi i forbindelse med statsbudsjettet så at fullskala Mongstad ikke var et godt prosjekt, og besluttet å terminere prosjektet, sier den tidligere statsråden.

Han viser til at hele Stortinget sto bak dette. Han sier at han hele tiden har gitt all informasjon til Stortinget

- Regjeringen fattet ikke beslutning om å terminere arbeidet med fullskala Mongstad før etter valget. Det er helt åpenbart at et arbeid med statsbudsjettet er en kontinuerlig prosess, og det er like åpenbart at det man står konstitusjonelt ansvarlig for de beslutninger som er fattet. Det er ikke slik at indre tanker og følelser er noe man skal redegjøre for i Stortinget.

- Jeg er ikke ansvarlig overfor Stortinget for mine indre tanker og følelser, fastholder Borten Moe.

Direkterapport fra høringen torsdag: - Etterpåklokskap er en ganske eksakt vitenskap

Les også på DN.no:

<b>Overførte 800 mill. til ukjent Kypros-selskap</b>

<b>Hun tjener 80 mill. og er sjef for 278.000 ansatte</b>

<b>Nå begynner det å bli skummelt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.