Mens Aker Solutions-toppsjef Øyvind Eriksen var fraværende og syk under selskapets kvartalspresentasjon forrige uke, var det en pigg og opplagt toppsjef som la frem investeringsselskapet Aker ASAs resultater i morgentimene.

- Overrasket
Etter å ha oppsummert et sterkt 2012 for Aker ASA, gikk Eriksen under spørsmålsrunden til angrep på den samme kritikken som fikk Aker Solutions-kursen til å rase forrige fredag.

Uvisshet omkring investeringene som kreves for utvikling av Cat-B-riggen som selskapet skal bygge for Statoil sendte aksjen ned 10,6 prosent

- Jeg er overrasket over bekymringene og oppmerksomheten rundt risikoen på nåværende tidspunkt fordi det som pågår nå er et svært, svært godt samarbeid med Statoil på hvordan vi skal utvikle toppdekket og undervannsutstyret for å levere tjenester som skal gi økt oljeutvinning, sier Eriksen.

company:akso

Vil fryse designet
Under presentasjonen understreket han at arbeidet var overkommelig, men kompleks. Målet er å lage et verktøy som kan brukes til økt utvinning på norsk sokkel «i flere tiår fremover», ifølge toppsjefen.

Analytiker Erik Strømsø Thommassen.i Pareto ville vite hvor store investeringer som var påkrevd.

- Rådet fra Statoil til meg selv, er at vi bør virkelig bruke tid på å «fryse» designet og være i stand til å forhandle fastpriskontrakter med verftet for å begrense og håndtere risikoen som dere er bekymret for. Så vær så snill, prøv å forstå hvordan vi tar et slikt utviklingsprosjekt gjennom ulike faser. Du stiller spørsmål til det endelige utfallet av en forhandling med verftet, som vi er i ferd med å planlegge heller enn å konkludere, sier Eriksen.

Utfordringene er at Aker Solutions har låst inntektene fra prosjektet gjennom forhåndsavtalte dagrater med Statoil, mens de totale investeringene er uviss, ifølge analytikerne.

Tatt høyde for utvikling
Eriksen påpeker at avtalen er en servicekontrakt, og at det «vil være naturlig å anta» at prosjektet ikke vil bli gjennomført skulle det likevel ikke vise seg lønnsomt. Mandatet er imidlertid å skape en suksess for begge parter, understreker han.

- Da vi avtalte ratene og da vi inngikk kontrakten visste både kunden og Aker Solutions at en del ny teknologi måtte utvikles. Som en komponent i den rate-kalkulasjonen tok vi høyde for den teknologiutviklingen som nå pågår, sier Aker-toppen.

- Ikke innvirke særlig
Av Aker Solutions' enorme ordrereserve på 56 milliarder kroner ved utgangen 2012, utgjør Cat-B-servicekontrakten med Statoil og lisenspartnerne omkring 11 milliarder kroner.

- Ett budskap som jeg vil at dere tar med dere herfra, er at i finansielle termer vil Category B kreve investeringer som faktisk ikke vil innvirke særlig på resultatene de neste tre årene, sier Eriksen.

Aker Solutions AKSO er opp 2,47 prosent til 111,80 kroner, omsatt for 130 millioner kroner. Aksjen er ned 6,7 prosent siste uken.

Aker eier 40 prosent av Aker Solutions gjennom Aker Kværner Holding, der Aker har 70 prosent eierskap. Aker-aksjen er opp 0,23 prosent til 218,50 kroner, omsatt for nær 10 millioner kroner.

Les også:

- Norge meldte seg nettopp på valutakrigen

<b>Kan bli dyrt å ha med bikkja på tur</b>

<b>Aker-ledelsen under hardt press</b>

<b>- Vi skal ikke bli for selvgode</b>

<b>Derfor raser Aker Solutions</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.