Torsdag morgen ble det kjent at Åge Korsvold trekker seg som konsernsjef i Orkla. I samme melding ble det opplyst at Orkla-styret har startet arbeidet med å rekruttere Korsvolds etterfølger.

Overfor DN.no kan styreleder Stein Erik Hagen fortelle at flere aktuelle kandidater allerede er intervjuet.

- Vi er opptatt av å finne en person som kan merkevarebransjen, og er ganske godt i gang med prosessen, sier Hagen på telefon fra USA.

- Vi vurderer både norske og utenlandske kandidater, men vi er opptatt av at det er en fra Skaninavia. Mesteparten av vår virksomhet er i Skandiavia, så vi tror det er veldig viktig, forteller han.

- Ingen dramatikk
Korsvold ble konstituert som konsernsjef den 30. april 2012, og i august samme år ble engasjementet forlenget. Ifølge Hagen var det et enstemmig styre som for en tid tilbake besluttet at de skulle begynne et aktivt søk etter ny konsernsjef.

- Det er ikke noe dramatikk i dette, og det har vel vært ventet. Åge Korsvold er jo en voksen mann - 68 år - og var tilsatt midlertidig, sier Hagen.

- Vi har diskutert litt frem og tilbake rundt når vi bør starte en prosess, og for måneder siden engasjerte vi et profesjonelt selskap for å hjelpe oss med det, forteller han.

Hagen kan avsløre at det er hodejegerselskapet Russel Raynolds ved Harald Collet som har fått oppdraget.

- Gjort jobben
Styrelederen legger vekt på at Korsvold, i tråd med styrets beslutning, har jobbet for å rendyrke Orkla som et merkevareselskap. Han vil trekke frem flere viktige hendelser i hans tid i sjefsstolen:

- Han har tatt Borregaard på børs, noe som har vært vellykket må man vel si. Videre har han fått Orkla ut av Rec, og vi har kjøpt Rieber og Jordan. Det har også skjedd en del omorganiseringer og det er tatt ut en del kost og så videre.

Han sier Korsvold har sittet lenger som konsernsjef enn det som i utgangspunktet var forventet, nettopp for å få gjennomført det arbeidet han har blitt satt til å gjøre.

- Det er vi glade og takknemlige for. Nå har han riktignok gjort en jobb som er ganske gjennomført. Det er noen få virksomheter igjen som ikke akkurat er kjernevirksomhet, men vi har ikke noen planer om å avvikle dem akkurat nå. Nå er det fokus på driften, sier Hagen.

- Ikke fornøyd
Under Korsvolds ledelse har resultatene imidlertid latt vente på seg, og den avtroppende konsernsjefen har selv beskrevet tallene for de siste kvartalene som «utilfredsstillende».

- Når vil dette snu?

- Det skal jeg være forsiktig med å om uttale meg om, men vi har et mål. En ting er disse frasalgene og oppkjøpene, men Korsvold har jo drevet gjennom en stor restrukturering internt. Det koster alltid mye penger i det korte bildet, men skal da være lønnsomt i det lange bilde.

- Har de siste årene vært skuffende?

- Man ønsker alltid bedre resultater. Jeg synes det har kostet mye. Absolutt. Jeg har ikke vært fornøyd med salgsutvikling, svarer Hagen.

- Hvor mye av det kan knyttes direkte til Korsvold?

- Jeg vil ikke dele ut karakterer på det. Det kan være mange årsaker. Det handler om markedet og mye, sier styrelederen.

- Men vi er fornøyde med det Korsvold har utført og han har gjennomført det styret har bedt han om å gjøre, legger han til.

Ville unngå lekkasjer
Selv om nyheten om at Korsvold fratrer ikke kom som en stor overraskelse, stusser flere analytikere imidlertid over at styret ikke samtidig annonserer hvem som blir ny konsernsjef. Hagen understreker at det kun er faren for lekkasjer som er årsaken til at de i dag har valgt å varsle sjefsskiftet.

- Det har vært en del uønskede lekkasjer i Orkla gjennom tidene. Ikke minst da Åge også ble tilsatt. Vi føler at vi nå er kommet i en situasjon hvor vi ønsket å dele informasjonen. Å unngå lekkasjer er grunnen. Ingenting annet, sier han og legger til at han håper å ha en ny sjef på plass om en måneds tid.

- Vi har flere kandidater, og noe mer kan jeg ikke si. Vi har neste styremøte i Orkla 5. februar. Det er i alle fall min intensjon at vi kan ta en avgjørelse og presentere en ny leder da.

Hagen opplyser at det i kompensasjonskomiteen som har fått styrets fullmakt til å drive prosessen sitter tre personer: Han selv, styremedlem Grace Reksten Skaugen og Terje Utstrand på vegne av de tillitsvalgte.

Følg utviklingen i Orkla-aksjen her.

Les mer:
Analytiker: - Hadde vært ønsket, nyttig og bra
Åge Korsvold: - Det får bli opp til andre å dele ut karakter
<b>Korsvold går av som konsernsjef i Orkla </b>
Orkla-direktør: - En helt naturlig utvikling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.