Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad ønsker seg svært edrulige lønnsoppgjør fremover.

- Jeg ser ikke de voldsomme faresignalene i økonomien i 2014, men jeg tror heller ikke vi kan friskmelde økonomien, sier Haslestad på NHOs årskonferanse i Operaen i dag.

Han tror året vi akkurat er gått inn i blir flatt sett med økonomiske briller. Men selv om det blir utfordrende, vil han ikke ha for mye politisk innblanding.

- For næringslivet blir lønnsoppgjøret viktig. Jeg håper man forstår at vi har levd litt over evne, for vi har det. Og at man forstår at man i de neste årene må ha veldig edruelig vekst i lønningene for oss alle. Det håper jeg partene i næringslivet forstår.

For Yara alene er påvirkningen fra lønnsoppgjøret begrenset, ettersom bare åtte prosent av de ansatte er ansatt her i landet.

- Men alle kostnader som påvirker konkurranseevnen er et problem.

Skjæringspunkt
PGS-sjef Jon Erik Reinhardsen har også tro på 2014, men i likhet med Yara-sjefen er også han bekymret for kostnadsnivået.

- Det vi ser i PGS er et år som er litt bedre enn 2013 hvis vi ser på driftsresultat, men vi påvirkes av at oljeselskapene sparer litt, sier Reinhardsen på NHOs årskonferanse.

I PGS har bare ti prosent av inntektene sine fra Norge, men i en litt større sammenheng er Reinhardsen klar på hva som er utfordringen for norsk næringsliv.

- Det som bekymrer de fleste som driver i Norge er jo kostnadsnivået. Det at vi kan miste konkurransekraften ute. Vi er gode på kompetanse og teknologi, og vi kan leve på det. Men hvis vi blir for dyre er det et skjæringspunkt der det ikke bærer nok, sier han.

- Gjør dere tiltak?

- Det er lite vi kan gjøre annerledes, annet enn at vi øker kostandsfokus litt. Vi kjører generelt forbedringsprogrammer for å stå enda bedre rustet i konkurransen, sier han.

- Opplever du at det er rom for større tanker i norsk økonomi nå?

- Norge har masse muligheter, med den posisjonen vi har innenfor en rekke nøkkelindustrier. Det er det ingen tvil om. Fisk, shipping, offshore og sikkert mange flere etter hvert. Det er all grunn til at vi som nasjon skal tenke stor tanker om hvor vi kan ta dette videre, sier han.

Les mer fra konferansen:

Sentralbanksjef Øystein Olsen: - Lønnsnivået kommer til å holde seg høyt

Statoilsjef Helge Lund: - Lønnsoppgjøret blir viktig

Hydro-sjefen frykter norske lønninger

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.