Idag deltok han på Styredagen 2010 på Handelshøyskolen BI, der han snakket om "hvordan styre det vi skal styre".

Kompetanse er undervurdert, mener Reiten.

- I for mange styrer skorter det på kompetansen når det kommer til å forstå virksomheten og vite hva som er risikomomentene. Hvis man ikke vet hvor det tjenes penger og hvor kostnadene oppstår - da skapes det utrygghet og tvil. For hvis man ikke kjenner til det helt grunnleggende, hvordan skal man kunne sette en agenda? undrer Reiten.

- Fallgruve å være slave av årsplanen
Han slår et slag for situasjonsbestemt styrearbeid:

- Som medlem av et styre må man ha selvtillit nok til å vite hvilke saker man skal bruke dyrebar tid på. Det er en større fallgruve å være slave av årsplanen enn å ikke leve med bedriftens årlige faser. Og det er styreleders ansvar å bruke tiden riktig, sier Eivind Reiten.

- Styret må justere agendaen etter behov, ellers gjør man ikke jobben sin, legger han til.

Målene man setter seg må dessuten være sylskarpe, ifølge Reiten.

- Målene må være så klare at de må være mulige å følge opp, de må stå seg flere kvartaler på rad og du må klare å bedømme om du når dem. Altfor ofte er ikke målene presise nok, sier Reiten.

- Et fordømt tungt ansvar
Styrerommet er ikke noe seminar, et sted for selvrealisering, understreker han.

- Et styre er et fordømt tungt ansvar legalt forankret, og hvor du må ha ballast når du kommer inn. Du må ha disiplin for å styre det som skal styres, men ikke glem å lytte etter for å finne ut om organisasjonen fungerer godt, sier han.

Eivind Reiten er enig med flere av foredragsholderne på Styredagen i dag i at man trenger flere "brysomme" styremedlemmer som tør å provosere.

Les saken: - Trenger flere "brysomme" styremedlemmer

- Men takke meg til frittenkende og kreative styremedlemer som buser ut med forslag, uten å gjøre dem relevante. Ville ideer kan være fint det, men de må kanaliseres slik at de kommer inn på rett og relevant spor.

Les også:
Går fra ASA til AS for å unngå kvinner

<b>De hotteste sommerjobbene går nå</b>
- Lederens mål er ikke å få venner for livet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.