- Det viktigste i dag blir uten tvil den amerikanske sysselsettingsrapporten, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea Markets fredag.

Jobbrapporten fra amerikanske myndigheter har tidligere blitt kalt både «verdens viktigste nøkkeltall» og «alle nøkkeltalls mor». Ikke uten grunn.

- Tallene følges tett av markedsaktørene og har potensiale til å gi store markedsbevegelser, spesielt om utfallet avviker fra konsensus forventninger, skriver valutaanalytiker Camilla Viland i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

Skulle rapporten bli bedre - eller dårligere - enn markedsforventningene kan vi forvente oss store utslag. Også på Oslo Børs, som er i rekordform fredag ettermiddag.

Selv om det i utgangspunktet er positivt for aksjemarkedet at det går bedre i amerikansk økonomi, kan gode tall føre til forventninger om raskere nedtrapping av den amerikanske sentralbankens månedlige obligasjonskjøp. Aksjemarkedet har tidligere reagert negativt på slike forventninger, siden raskere nedtrapping har ført til økt frykt for at tiden med billige penger fra sentralbanken snart er over.

Kan overraske
Jobbrapporten, som vanligvis kommer den første fredagen i måneden, inneholder omfattende statistikk om hvordan arbeidsmarkedet utvikler seg i verdens største økonomi.

Størst oppmerksomhet er det rundt endring i sysselsettingen utenfor jordbruket og i arbeidsledigheten. Målingen av sysselsettingen blir gjort gjennom en undersøkelse blant amerikanske bedrifter, mens arbeidsledighetsraten er basert på en måling i husholdningene.

Før fredagens rapport, som er for desember, er det ventet at sysselsettingen økte med 200.000 personer, mens ledigheten er ventet å holde seg uendret på 7,0 prosent. Onsdagens rapport fra ADP Employer Services, som måler utviklingen i privat sysselsetting, viste en overraskende kraftig oppgang på 238.000 nye jobber i sektoren i desember.

Kan kutte mer
- Sysselsettingstallene overrasket positivt i november med vekst på 203.000. Ledighetsraten gikk ned fra 7,3 til 7,0 prosent. Den siste tidens positive utvikling i det amerikanske arbeidsmarkedet var hovedårsaken til at Federal Reserve i desember besluttet å begynne å nedskalere sine månedlige verdipapirkjøp. Også i desember er det ventet vekst omkring 200.000. De sterke ADP-tallene som kom tidligere i uken kan indikere at det er potensiale for en positiv overraskelse også denne måneden, skriver Viland.

I desember besluttet markedskomiteen i den amerikanske sentralbanken, som har ansvaret for den amerikanske pengepolitikken, å trappe ned de månedlige støttekjøpene av stats- og boliglånsobligasjoner med ti milliarder dollar til 75 milliarder dollar. Tiltaket, som er kjent som kvantitative lettelser, blir gjort for å hindre deflasjon og holde rentene som bedrifter og husholdninger blir stilt overfor nede. Lave renter og høyere prisvekst skal få folk til å bruke penger - og dermed i gang igjen hjulene i amerikansk økonomi.

- Vi og konsensus venter at ledighetsraten holder seg i ro i dag, men gitt bedringen vi har sett i arbeidsmarkedsindikatorer den siste tiden vil vi ikke bli overrasket om den faller videre. Høyere sysselsettingsvekst enn ventet kan trekke lange renter opp og dollar kan styrke seg på forventninger om at Fed vil øke farten på nedtrappingen av obligasjonskjøpene, skriver Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea.

LES OGSÅ:

<b>Vil ha lik skatt på eiendom og aksjer</b>

<b>Røkke bygger sin fjerde villa i Asker</b>

<b>- Hun var jo en skurk</b>

<b>Full strid om avsløring av utro tjener</b>

Investor Jim Rogers spår ragnarok i verdens finansmarkeder: - Verden vil drukne

<b>- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi</b>

Hvordan tror du børsen vil gå i 2014? Her kan du forsøke deg på DNs nyttårsquiz (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.