Da kontraktene og kollegaene begynte å forsvinne bestemte sivilingeniør Jon Morten Mo seg for å gjøre et sektorbytte, etter 23 år i olje og gassbransjen. Han siktet seg inn på bygg- og anleggsbransjen.

I september ifjor ble Mo ansatt i Statsbygg.

- Det har tatt litt tid, men nå føler jeg at jeg begynner å få dreisen på det. Mest utfordrende er kulturforskjeller og stammespråk, sier Mo.

Mo er nå sjefingeniør på gigantprosjektet Nytt nasjonalmuseum på Aker Brygge.

- Jeg liker tanken på å være med å lage et bygg som kanskje skal stå i flere hundre år. Du må være ingeniør eller spesielt interessert for å sette pris på oljeplattformene. Dette er en bygning som mange vil ha en menig om, sier Mo.

- Oversett CV-en

Han forteller at det er mange bekjente som spør om mulighetene i byggebransjen.

- De spør ikke om lønnen. Det er inneforstått at man går noe ned i lønn. Det de lurer på er om de får brukt kvalifikasjonene sine. Jeg svarer at hvis de oversetter CV-en og fjerner stammespråket, vil de se at mye er likt, sier Mo.

Les også: Ny undersøkelse: Én av ti oljeingeniører har mistet jobben

Mange søkere fra oljebransjen

Skanskas rekrutteringssjef Christian Scheen ser en enorm økning i søkere med oljebakgrunn.

- Til en ledig stilling kom så mye som 75 prosent av søkerne fra oljebransjen, sier Scheen.

Også Statsbygg bekrefter dette bildet. Samme prosjektlederstilling ble lyst ut med tre års mellomrom. I 2013 hadde én av 20 søkere bakgrunn fra oljebransjen. I 2016 kom imidlertid ni av 17 søkere til samme stilling fra olja.

- Dette viser en tendens: Det er ikke flere søkere til stillingene våre, men vi ser at flere av dem kommer fra oljebransjen. Statsbygg opplever en markert nedgang i turnover, og det er naturlig å anta at det samme gjelder for sammenliknbare virksomheter - offentlige og større entreprenører i byggenæringen. Søkerne vil derfor i mindre grad komme derfra og i større grad fra oljebransjen, sier kommunikasjonsrådgiver Marianne Sømme.

Overførbar kompetanse

- Det er mulig å bytte sektor, men det er ikke sånn at «one size fits all», sier Tor Daneshmand i First Engineers.

Strukturingeniører som jobber med å tegne bygninger og strukturer i olje- og gassbransjen, kan enkelt tilpasse seg bygg- og anlegg. Det samme gjelder geologer som kan jobbe landbasert.

- Det er verre med mer oljespesifikke disipliner, mener Daneshmand.

Han trekker frem tre faktorer som må være på plass for et vellykket bransjebytte: en konverterbar utdannelse, initiativ og lærervilje i kandidaten og en bedrift som er villig til å ta inn folk med generell kompetanse.

- Vi møter flere entreprenørbedrifter som er på jakt etter folk, som spesifiserer at de ikke ønsker olje-CV-er. På kort sikt er det forståelig, da behovet kan være prekært og prosjektene er forskjellige. På lang sikt tror jeg likevel bedrifter kan tjene på å ta sjansen på andre typer kandidater, sier Daneshmand.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Trakk luksushytte fra markedet – igjen: – Det er trist at folk ringer inn anonymt av misunnelse

Bilindustrien holder pusten: Bilindustrien holder pusten

Swedbank-topp advarer om ny bølge: Sammenligner brexit-forkjempere med Trump-velgerne

Se hele listen: De sikre mastergradene dnPlus (+)

Advarer mot for hard trening: Risikosport d2Plus (+)

Bedragersyndromet: De er flinke – men tror suksessen er ufortjent magasinetPlus (+)

Det nye industrieventyret: - Dette er det nye industrieventyret dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Systembolagets beste og verste kjøp
Salget på Vinmonopolet går ned for første gang på 20 år, og stadig flere nordmenn handler i Sverige. Dagens Næringsliv har testet over 120 viner fra Systembolagets sortiment i Strømstad. Vi gir deg de beste og verste kjøpene.
02:36
Publisert:
 

Hør Finansredaksjonens brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.