Omsetningen til Rogalands største boligutbygger, Øster Hus Gruppen, har falt i takt med at oljenedturen har rullet inn over fylket. Nå tar eierne grep.

Se hva boligene der du bor ble solgt
for ved å trykke på kartet under:
Konsernets driftsselskaper KleppHus, Jærbygg, Solhytten fusjoneres inn i ett selskap - Øster Hus. Samtidig mister mellom 5 og 10 i administrasjonen jobbene sine.

I dag jobber det totalt 50 personer i administrasjonen.

- Nå lager en avdeling for drift, en for bolig og en for prosjektutvikling. Avgjørelsen ble tatt på styremøte i forrige uke, bekrefter eier Njål Østerhus overfor DN.

Omsetningen faller

Øster Hus Gruppen selger rundt 300 boliger hvert år.

I år har konsernet solgt boliger for rundt én milliard kroner. Den totale omsetningen faller fra 1,5 milliarder ifjor til omlag 1,25 milliarder i år, opplyser Østerhus.

Til neste år er budsjettet på rundt én milliard kroner.

Østerhus har allerede justert ned prisene på boligene sine med mellom 250.000 og 300.000 kroner.

- Dette innebærer for oss om lag 100 millioner kroner på årsbasis i redusert pris, påpeker han.

Dagens Næringsliv lanserer karttjenesten DN Boligbasen, som gjør det enklere å holde seg orientert i boligmarkedet Her kan alle gratis søke opp hva en eiendom ble solgt for og hvem som kjøpte den.

- Tidlig ute

Samtidig venter ikke boligbyggeren en ytterligere prisjustering, selv om resten av markedet skulle falle videre.

- Vi var tidlig ute og justerte ned våre priser, sier Østerhus.

Han har heller ikke til hensikt å stoppe byggingen av boliger selv om salg uteblir.

- Nå tar vi det måned for måned og uke for uke, men alle våre tømmermenn er sikret full sysselsetting ut mai 2016.

Salgsnedgang på 27,6 prosent

Boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viser at boligprisene falt over hele landet i oktober. I oljefylket Rogaland er nedturen ekstra sterk.

– Utfordringene i boligmarkedet i Rogaland har som forventet forsterket seg ytterligere i oktober, med en nedgang i antall salg på 27,6 prosent sammenlignet med oktober i 2014, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge ved fremleggelsen av boligtallene i starten av måneden.

DN skrev nylig at en rekke eiendomsmeglere i Stavanger sier at mange kjøpere grunnet usikkerheten i markedet nå velger å utsette boligbytte.

Ingen av dem DN snakket med hadde så langt registrert noen trend som tilsier at flere må selge boligen fordi de har mistet jobben.

- Mitt inntrykk er at rentene er såpass lave at folk har stort sett har råd til å sitte med boligene sine, selv om de mister jobben, sa Krogsveens leder i Rogaland Kurt Frafjord til DN.

Les også:

Nordisk finanssuksess – uten Norge  

Thorbjørn Jagland advarer: - Vil bli katastrofalt

Asia i dag: Kina nærmere en verdensvaluta (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Apparatene du med fordel kan vrake

Apparatene du med fordel kan vrake
Personlig trener Bertine Neverdal viser deg tre øvelser du heller kan gjøre for å trene hele kroppen.
03:37
Publisert: