Med et unntak av en liten oppgang i august, har prisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) vist en fallende kurve siden april i år. Mandag ble det som er de svakeste novembertallene siden finanskrisen presentert.

Gjensidige Bank-sjef Hans Harén.
Gjensidige Bank-sjef Hans Harén.

Boligprisene falt 1,3 prosent i november sammenliknet med oktober, og er nå 0,2 prosent høyere enn i november 2012.

Den negative utviklingen til tross:

Bare fire av ti nordmenn tror at prisene vil fortsette å falle i 2014, viser en fersk undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Gjensidige Bank.

- Med tanke på hvor mye oppmerksomhet det har vært rundt fallende boligpriser den siste tiden, er det overraskende at ikke forventningene til prisfall er sterkere, sier Gjensidige Bank-sjef Hans Harén til DN.no.

Utsetter planer
Om prisfallet de siste månedene er et utrykk for en utflating, en vekstpause eller starten på en real nedgang, er det i fagmiljøet delte meninger om. Samtidig viser den nye undersøkelsen at i alle fall befolkningen tar det hele med stor ro.

Av de som svarte at de eier egen bolig, er over 85 prosent «nesten ubekymret» eller «helt ubekymret» med tanke på et fremtidig boligprisfall.

Banksjef Harén viser til at utviklingen vil ha forskjellig betydning for folk, avhengig av hvilken situasjon de er i. For dem som planlegger å kjøpe bolig vil prisfall være gunstig, påpeker han.

- For folk flest vil det være bra om vi får en mer stabil prisutvikling enn vi har hatt de siste årene, sier Harén.

- Kan roe ned
Han forteller riktignok at Gjensidige Bank i dag opplever noe lavere vekst i etterspørselen etter boliglån, noe som ifølge banksjefen tyder på at flere velger å utsette planer om boligkjøp. Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener boligkjøperne reagerer som forventet.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF). (Foto: EVA GROVEN)

- De ser at de kan roe litt ned, og at de kan kjøpe den samme boligen til samme pris om en måned. Da setter de kjøpet på vent, konstaterer han.

- Dette varer riktignok ikke evig. For det er ikke som med bolig som med underbukser, slips og slikt - som du kan klare deg uten. Jo lenger dette varer, dess mer bygger det seg opp. Økonomien er jo der, og da kommer etterspørselen helt sikkert. Og med etterspørsel stiger prisene, om ikke nødvendigvis rett til himmels, mener Tveter.

Benytter sjansen
Den Oslo-baserte eiendomsmegleren Terje Tinholt i Nordvik og Partner mener markedet har vært preget av «en sunn pustepause». Nå hevder han at helgens visninger var bedre besøkt enn de foregående.

Eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik og Partner.
Eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik og Partner. (Foto: ¯yvind Elvsborg)

- Kjøperne sier de nå vil benytte sjansen. De tror med andre ord ikke noe tro på at prisfallet vil vare lenge. Vi har spesielt merket mer initiativ på de dyrere objektene, sier Tinholt til DN.no.

- Det vi har vært i gjennom har vært veldig sunt for en stabil, normal og forsiktig stigning, tilføyer han.

Les siste nytt om boligmarkedet på DN.no:
<b>- De er helt på jordet, de som spår et boligprisfall på 20-30 prosent </b>
Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet
Sjekk boligprisene der du bor
Så mye har Obos-boliger falt i pris siste år

Les også:
<b>- Prisforventningen hos boligeiere er for høy nå</b>
<b>Slik blir boligprisene de neste tre årene</b>
<b>Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.