Den norske børsaktiviteten i første kvartal førte Oslo Børs på topp fem-listen over verdens mest aktive børser målt i innhentet kapital. Rundt påsketider tok festen slutt. Siden har det vært stille på noteringsfronten i det norske markedet.

Nær halvert på verdensbasis
Norge er langt fra alene. Fersk statistikk viser at kapitalmengden som er innhentet i forbindelse med børsnoteringer i verdensmarkedene er nær halvert i forhold til på samme tid i fjor, tross i at fallet i antall noteringer ikke er like dramatisk. Gjeldskrisen i USA og Europa, og bekymring omkring veksten i verdensøkonomien får skylden.

- Den uløste gjeldskrisen i eurosonen, bekymring omkring den globale veksten og børsfall har hatt en betydelig innvirkning på den globale børsnoteringsaktiviteten og både på selskapenes og investorenes forventninger. Markedet venter på at myndighetene løser den eksisterende gjelds- og økonomiske krisen, heter det i revisjonsselskapet Ernst & Youngs kvartalsoppdatering på det globale børsnoteringsmarkedet.

Les mer: Full stans for meglerhusenes pengemaskin

Legges på is
Transaksjonsrådgivingspartner Paul Larsen i Ernst & Young kjenner seg "svært godt igjen" i bildet som selskapets rapport i dag viser. Han peker på at en rekke norske børsnoteringer har blitt lagt på is eller utsatt, og at de som har gått på børs, er selskaper som ikke henter penger. Problemet er at selskapene ikke oppnår den prisingen de ønsker i dagens marked, ifølge ham.

- Prisene er elendige i forhold til hva de forestilte seg for bare noen måneder siden, sier Larsen til DN.no.

Nødnoteringer
Han legger til at en rekke selskaper, også større transaksjoner, er på vent. Samtidig er det flere selskaper som planlegger virksomhetsutskillelser. Rådgiveren peker også på at viljen til å la seg vanne ut er mindre på dagens nivåer, som bidrar til begrensede emisjoner.

- Dermed blir det egentlig bare nødnoteringer, eller at man har spin-offer der de gamle aksjonærene får aksjer i det nye selskapet slik at man ikke trenger å utvanne seg noe, sier han.

Larsen tror ikke på noen "forløsning" for børsnoteringsaktiviteten før verdensmarkedene tar seg opp igjen.

Les også:
<b>Mageplask for børsnoteringer</b>

Nordea vil kutte 2.000 årsverk


<b>- DnB Nor er en god shortkandidat</b>

- Ingen planer om nedbemanning i DnB Nor Markets
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.