Den internasjonale børsuroen og usikkerheten omkring europeisk og amerikanske statsgjeld har ført til full stans i markedet for børsnoteringer og kapitalinnhenting verden over.

Tysk varsel
Børsbremsen har satt meglerhusenes inntjening under sterkt press. Senest igår varslet den tyske storbanken Deutsche Bank at 500 personer i bankens aksjemegling og corporate-virksomhet må gå som følge av betydelig redusert kundeaktivitet.

Halvert marked
Nå viser fersk statistikk at kapitalmengden som er innhentet i forbindelse med børsnoteringer i verdensmarkedene er nær halvert i forhold til på samme tid i fjor, tross i at fallet i antall noteringer ikke er like dramatisk. Gjeldskrisen i USA og Europa, og bekymring omkring veksten i verdensøkonomien får skylden.





Les mer: - Prisene er elendige

- Den uløste gjeldskrisen i eurosonen, bekymring omkring den globale veksten og børsfall har hatt en betydelig innvirkning på den globale børsnoteringsaktiviteten og både på selskapenes og investorenes forventninger. Markedet venter på at myndighetene løser den eksisterende gjelds- og økonomiske krisen, heter det i revisjonsselskapet Ernst & Youngs kvartalsvise oppdatering på det globale børsnoteringsmarkedet.

Halverte inntekter
På verdensbasis var antallet børsnoteringer i tredje kvartal var ned 6 prosent mot samme periode i fjor. Reduksjonen i mengden innhentet kapital var imidlertid på 46 prosent, tilsvarende 24 milliarder dollar, eller drøyt 143 milliarder kroner. Sammenlignet med foregående kvartal, er fallet enda større, med over 37 milliarder dollar, eller 221 milliarder kroner. Det er nær uforståelig store beløp.

Dette viser at det er en kraftig nedgang i investeringsaktiviteten. Nivået er på det laveste siden andre kvartal 2009. Dette slår direkte inn på selskapenes finansieringsevne, gjennomføring av transaksjonene, og inntjeningen til bankenes meglervirksomhet.

Samtidig er det verdt å ta med seg at man kommer fra relativt høye nivåer. Den globale børsnoteringsaktiviteten ifjor var på nær samme nivå som før finanskrisen. Aktiviteten var eksempelvis 153 prosent høyere i 2010 enn i 2009.

Markedet venter på at myndighetene løser den eksisterende gjelds- og økonomiske krisen. Ernst & Young
Asiatisk dominans fortsetter
Europeiske og amerikanske børser blir kraftig slått av det asiatiske markedet også i tredje kvartal.

Asia stod for nær 57 prosent av alle børsnoteringer og for 49 prosent av all kapitalen innhentet i kvartalet. Som i andre kvartal, var Shenzhen-børsen i den sørlige Guangdong-provinsen i Kina mest aktiv, etterfulgt av Warszawa og Sydney. Shenzhen-børsen var størst også målt i kapitalmengden innhentet, mens Hong Kong og Shanghai-børsene utmerket seg blant de fire største.

Legger Vesten bak seg
Ser man på de fremvoksende økonomiene under ett fortsetter også trenden fra andre kvartal. Brasil, Russland, India og Kina, de såkalte BRIC-landene, stod for to tredjedeler av alle børstransaksjoner og over 60 prosent av all kapitalen innhentet i tredje kvartal.

Mange noteringer på vent
Den globale børsnoteringsaktiviteten ventes imidlertid å ta seg opp, ifølge Ernst & Young. Men tidspunktet for en gjeninnhenting er uviss, beroende på en stabilisering i verdensmarkedene.

- Det er enorm rekke av privateide selskaper globalt som venter å gå på børs så snart markedsforholdene bedrer seg. Det globale børsnoteringsmarkedet vil ta seg opp igjen når markedene stabiliserer seg og både utstedernes og investorenes markedstro bedrer seg, heter det.

Les også:
Mageplask for børsnoteringer

Nordea vil kutte 2.000 årsverk


- DnB Nor er en god shortkandidat

- Ingen planer om nedbemanning i DnB Nor Markets

Masseoppsigelser i dansk bank

Danske Bank varsler massive kutt

40.000 jobber kan ryke i BoA

HSBC varsler masseoppsigelser






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.