Leieprisene i Oslo løper fra inntektene, og prisene skal videre oppover, viser en ny rapport, som DN.no skriver om idag.

Les saken: Prisene på hybler og 1-romsleiligheter i taket

Likevel er det ikke gitt at de som har mulighet til å kjøpe er bedre tjent med det, mener seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea.

Nye boligkjøpere risikerer å komme inn på topp, ifølge økonomen.




Snittprisen i Oslo er 11.660 kroner i måneden. Dermed ligger de månedlige leieprisene 5,5 prosent høyere enn på samme tid i 2011.


Ettromsleiligheter hadde sterkest prisvekst med syv prosent, tett fulgt av hybler som steg fem prosent siste kvartal.


Markedsleien har økt med 11 prosent for ettromsleiligheter de siste fire kvartalene. For øvrige leiligheter har veksten vært på fem til seks prosent i samme periode.

Kilde: Opinion Perduco/Boligbygg Oslo KF



– Når leieprisene nå har blitt såpass lave sammenlignet med prisen for å kjøpe bolig, kan det være lurt for unge å leie i påvente av et fall i boligprisene, sier Boye.

Tips oss om boligsaker!

- Stor fallhøyde
Statistikk fra Oslo kommune viser at leieprisene i Oslo har steget med 40 prosent i løpet av de siste ti årene. Samtidig har prisen for å kjøpe seg en leilighet nesten doblet seg.

Siste boligstatistikk fra eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene er 7,8 prosent høyere enn for et år siden. Og etter en stille julimåned forventer flere analytikere DN.no har snakket med at det kommer et skikkelig prisløft i august, på rundt tre prosent.

Les sakene:
- Muligheter for sommerkupp i boligmarkedet
Skal du ha et bra utvalg bør du kjøpe bolig nå

– Det virker som om det er et misforhold mellom å eie og leie, kommenterer Boye, og peker på at lave lånerenter og skattemessige rentefradrag har bidratt.

Hun tror på et fall i det opphetede boligmarkedet dersom lånerentene begynner å stige mye, eller hvis Norge rammes av et økonomisk sjokk. Risikoen for det er høyst tilstede, mener hun:

– Gitt at nivået er så høyt som nå, er det stor fallhøyde ved å kjøpe til dagens priser.

Dristig å utsette boligkjøp
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB er skeptisk til å utsette boligkjøpsdebuten.

– Jeg synes nok det er en litt dristig øvelse med de prognosene vi har for boligprisveksten nå, sier han.

Ifølge DNBs anslag vil boligprisene stige med syv-åtte prosent i år, fem prosent neste år, og noe mindre etterpå. Aamdal peker på at penger på bankkonto teller 100 prosent ved beregning av formuesskatt, mens ligningsverdien på en bolig er rundt 30 prosent av markedsverdi.

– Hvis man har penger til boligkjøp, vil det være ugunstig å vente med tanke på formuesskatten, sier seniorøkonomen.

Les mer om boligmarkedet:
Sprek pris på tungsolgt luksus
300 innom på første boligvisning
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.