Da dette huset på Sinsen ble lagt ut på salg, visste flere i nabolaget at det hadde ligget en død mann i ett av rommene i nesten et år.

Men både megleren som solgte huset, med utleiehybler, og kjøperne fastholder at de ikke hadde kunnskap om det.

Det var ikke før en av naboene fortalte det under første visning, at historien kom fram.

- Faktum er at det ikke står noe om dette i prospektet, og det ble heller ikke opplyst om den døde mannen i selverklæringsskjemaet fra selger. Det var en nabo som opplyste oss om dette under første visning, sier Fredrik Dyve i Privatmegleren, som solgte huset.

Han synes saken er svært uheldig og mener det er beklagelig at kjøper mener det ikke er informert godt nok.

- Dette er en svært kompleks sak. Vi har fortløpende forsøkt å informere potensielle kjøpere om dette, og det var min oppfatning at alle som var på visning fikk dette med seg. Det ble mye snakk om dette på visningen, sier han.

Nå må han stille i retten som vitne i saken.

Visste ikke om død mann
Kjøperen av huset skal likevel ikke ha fått med seg disse opplysningene. Key Properties AS betalte 1,1 millioner kroner over takst, og går nå til sak mot Privatmeglerens forsikringsselskap, for å dekke tapet de mener seg påført.

- Jeg kan bekrefte at vi har en konflikt med forsikringsselskapet og megler. Vi kjøpte leiligheten uten å kjenne til noen opplysninger om en død person i leiligheten. Men jeg har ingen ytterligere kommentar til saken utover dette, sier Are Lövenörn Svendsen, daglig leder i eiendomsselskapet Key Properties.

- Hva tenkte du da naboen opplyste om mannen som hadde ligget i leiligheten?

- Det var sjokkerende og svært ubehagelig. Det er en historikk som man virkelig ikke ønsker å ha i boligen, sier Svendsen.

- Herregud
Veronica Richardsen Johansen, som bor rett over gaten, forklarer at svært mange flyttet inn og ut av huset og at det var grunnen til at det tok nærmest ett år før mannen ble oppdaget. Det var hennes samboer som først opplyste om den døde mannen, både til megleren og kjøperen. Han står på vitnelisten til den kommende rettssaken, og ønsker ikke å uttale seg til Dagens Næringsliv om saken.

- Kjøperne visste ikke dette før min mann snakket med dem om det. Da jeg hørte at kjøperne ikke visste om at det hadde ligget en død mann der i et år, tenkte jeg «Herregud, dette vet jo alle som bor her», sier hun.

Krever 1,1 millioner kroner
Key Properties har gått til sak for å få tilbake de 1,1 millionene de betalte over takst, fordi de mener det faktum at den døde mannen hadde ligget der i et år, minsker verdien til hybelkomplekset.

«Meglerens manglende opplysning har påført saksøker et økonomisk tap, da saksøker aldri ville betalt en slik kjøpesum dersom megler hadde informert budgiverne om de spesielle omstendighetene», heter det i sluttinnlegget til advokatfullmektig Erik Sverdup Mår i Wikborg Rein, som representerer Key Properties i Oslo Tingrett når saken nå skal i retten mandag.

«I den foreliggende saken er det ubestridt at megler visste at det hadde ligget en død person på det ene soverommet i omtrent ett år», heter det i samme sluttinnlegg.

Advokatfullmektigen ønsker ikke å uttale seg utover sluttinnlegget, som skal legges frem under rettsaken mandag.



Privatmeglerens nye stjerneskudd, Fredrik Dyve må nå i retten etter å ha solgt huset på Sinsen.
Privatmeglerens nye stjerneskudd, Fredrik Dyve må nå i retten etter å ha solgt huset på Sinsen. (Foto: ¯yvind Elvsborg)

«Opplyst om relevante forhold»
Protector Forsikring saksøkes i kraft av å være sikkerhetsstiller og anvarsforsikringsselskap.

I sluttinnlegget til Oslo Tingrett, som DN har fått tilgang til, kommer det frem at forsikringsselskapet mener at selger ikke oppga informasjonen til megleren, og at Key Properties ikke har rett til erstatning.

- Megleren har opplyst om alle relevante forhold som er formidlet til ham. Opplysningen om at en person hadde dødd i boligen, fikk megler av en nabo. Dette ble snakket om på visning, kommer det fram av Protector-advokat Gro Mølleskog Schjetnes sluttinnlegg til Oslo Tingrett, som også legges frem under rettssaken mandag.

Hun avviser også at Key Properties har blitt påført et økonomisk tap.

- For øvrig vil det bli anført at det ikke foreligger noe økonomisk tap. (...) Det vil også bli anført at det ikke foreligger noen årsakssammenheng mellom den omstendighet at en person har dødd i en bolig og en påstått verdireduksjon på 1.1 millioner kroner.

Det har ikke lykkes Dagens Næringsliv å komme i kontakt med selger av huset.

Les mer på DN.no:
Søkkrike på å selge boliger
- Han vil være der han tjener mest mulig penger
Miguel Sørholt tapte mot Privatmegleren
- Jeg har fått småpenger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.