Mandag slukte den John Fredriksens-kontrollerte oppdrettsgiganten Marine Harvest store deler av foredlings-og oppdrettselskapet Morpol (se faktaboks), og varslet bud på hele selskapet.

Les også: Fredriksen blar opp i lakseoppkjøp

Kjøpet gir verdens største lakseprodusent tilgang på verdens største lakserøkeri.

Vårt mål er å lage et unikt selskap som ikke er avhengig av lakseprisen til enhver tid. Trøim

Såpass tro har Fredriksen på kjøpet at han personlig blar opp flere hundre millioner kroner i transaksjonen, som samtidig øker hans eierandel i Marine Harvest til 24,5 prosent. Det skjer vel to år etter at Fredriksen solgte 250 millioner aksjer i laksegiganten.

Vil ha mer
Fredriksens nære medarbeider, Tor Olav Trøim, utelukker ikke at skipsrederen kan komme til å kjøpe seg ytterligere opp i selskapet fremover, ifølge Intrafish.no.

- Administrasjonen i Marine Harvest gjør en kjempejobb. Marine Harvest begynner å ligne mer og mer på det selskapet vi ønsker å skape. Med investeringer i forfabrikk og foredling, er selskapet i ferd med å bli mindre avhengig av lakseprisen. Vårt mål er å lage et unikt selskap som ikke er avhengig av lakseprisen til enhver tid, sier Trøim til IntraFish.

- Mye penger
Fredriksens selskap Geveran Trading skyter inn 425 millioner kroner i ny egenkapital til Marine Harvest gjennom en rettet emisjon på 83,6 millioner aksjer for å bidra til finansieringen av kjøpet av Morpol-aksjene.

Trøim går langt i å antyde at Fredriksen var personlig involvert, ifølge Dagens Næringsliv.

- Jeg vil ikke gå inn på prosessene, men når han har skutt inn så mye penger, er det klart at han er kjent med formålet, sier Trøim til avisen tirsdag.

Omstridt gründer
For 937 millioner kroner kjøper Marine Harvest den polske laksegründeren Jerzy Maleks andel i Morpol på 48,5 prosent, hvilket priser selskapet til over 1,9 milliarder kroner.

Malek, som kanskje er best kjent for sin aggressive holdning til kvinnelige styremedlemmer, trekker seg nå fra selskapet.

Les også: - De oppførte seg som husmødre og barn og Nekter å si unnskyld

Ut døren får han 512 millioner kroner i kontanter og aksjer for 425 millioner i Marine Harvest, som har til hensikt å by på øvrige aksjer.

- Dette er en deal vi har sett på lenge. Nå var det positivt mulig å få til, sier Trøim til IntraFish.

Snart mulig å øke i Norge
Parallelt med kjøpet av Morpol-aksjene ble det nylig kjent at Regjeringen har sendt ut et høringsforslag om å øke eierskapsbegrensningene i oppdrettsbransjen fra 25 til 40 prosent av kapasiteten.

Les også: Regjeringen åpner for større lakseeierskap

Marine Harvest, som i dag kontrollerer tett på 25 prosent av kapasiteten, har tidligere klaget begrensningene inn overfor det europeiske overvåkningsorganet ESA.

Med det nye regimet vil selskapet har mulighet til å vokse i Norge, slik både Trøim og Fredriksen har kjempet for og ønsket, påpeker IntraFish.

Sørgelig reise
Morpol var før gårsdagens nyhet ned over 60 prosent siden selskapet ble notert på Oslo Børs i juni 2010.

Aksjonærer som har hengt med siden får imidlertid igjen knapt halvparten av pengene sine om de aksepterer et Marine Harvest-bud på 11,50 kroner per aksje.

Marine Harvest MHG er opp omkring 1,2 prosent siden børsslutt fredag. Morpol MORPOL er i samme periode opp over 36 prosent.






Les også:
Marine Harvest mener Regjeringen stiller tøffe krav

Barberer Marine Harvest

Smell for Fredriksens fisk

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.