Investor Jens Ulltveit-Moe er fast inventar når eliten i norsk næringsliv samlet, og var derfor tilstede på årets NHO-konferanse som har tittelen Oppdrag Energi.

Han er ikke spesielt bekymret for at Norge nå kan være i ferd med å bli en oljedopet nasjon.

- Jeg tror det ikke er rett rundt hjørnet, men har du tyveårsperspektiv så er det åpenbart en betydelig utfordring. Både fordi fornybar energi blir mye billigere slik at oljeetterspørselen i verden vil falle, i tillegg til at vi nå opplever en stor økning i tilbudet, sier han til DN.no.

Veldig ålreit
Han peker på at oljeprisene kan holde seg oppe på grunn av den politiske uroen i Midt-Østen.

- At fred vil bryte ut der er ikke helt sannsynlig, så innen miljøproblemene blir veldig alvorlig så vil det være ålreit, sier Ulltveit-Moe.

Tall fra statsbudsjettet for 2013 viser at det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet i prosent av BNP for fastlands-Norge har økt fra tre til 5,3 prosent i den siste femårsperioden. Norge har aldri hatt noen innstramming etter at vi løftet pengebruken i kjølvannet av finanskrisen.

Les også: - Den gjorde et jump, ja

- Burde vi begynne å knipe igjen nå?

- Norge har ikke noe behov for å knipe igjen på offentlige utgifter. Behovet vårt er å unngå å bruke så mye penger at det blir inflasjon, sier den erfarne investoren.

Har kort tid igjen
- Hva er ditt beste råd til Stoltenberg?

- Mitt beste råd til Stoltenberg i den korte tiden han har igjen er å ta miljøutfordringene på mer alvor, sier han.

Ulltveit-Moe er en ivrig forkjemper for fornybar energi, og derfor var dagens tema, som blant annet omhandler miløutfordringer og en bærekraftig utvikling, midt i blinken.

- Norge har en veldig viktig rolle som Europas batteri når nå sol og vind blir så store kraftkilder i Europa, og jeg synes tankegangen om at vi skal koke mer aluminium med den kraften vi har er å gå tilbake til fortiden, sier han.

Les alle sakene fra NHOs årskonferanse:

<b>- Vi kan ikke tillate oss år på år med dette</b>

<b>- Vi kommer til et punkt der pengene ikke lenger strømmer på</b>

<b>- Vi skal takke Vår Herre</b>

<b>Slik skal Solberg sikre norsk næringsliv </b>

<b>Nå samles Norges maktelite i Oslo</b>

<b>- Vi er ikke bare avhengig av norsk sokkel</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.