Europeiske banker har brukt britiske og europeiske krisepakker til å slanke balansen fremfor å låne ut penger til husholdninger og næringsliv, skriver Financial Times.

Blant annet har britiske myndigheter under fanen "finansering for utlån" gitt bankene tilgang på billige penger, som istedet har blitt brukt til å kjøpe tilbake gjeld for milliarder av pund fra investorene.

Utstedelse av bankgjeld har falt fra tidligere års nivåer over hele Europa som følge av at europeiske finansintitusjoner har tilpasset seg eurokrisen og endrede rammebetingelser ved å selge unna eiendeler og å slanke balansen.

Både tiltakene fra Den engelske sentralbanken og Den europeiske sentralbankens tilbud om billige treårspenger under den siste refinansieringspakken (LTRO), har gjort bankene mer avhengige av finansiering fra sentralbanken, samtidig som at det har oppmuntret bankene til å kjøpe tilbake dyrere gjeld, ifølge FT.

Deutsche Bank estimerer at sålangt i år har europeiske banker kjøpt eller byttet gjeld for rundt 340 milliarder kroner elller 46 milliarder euro, sammenlignet med 27 milliarder euro i 2011, og 41 milliarder euro i 2010.

Mens spanske banker har vært aktive i sine tilbakekjøp, har man i de tre siste månedene sett en større trend blant britiske banker som Royal Bank of Scotland (RBS), LLoyds og Barclays, ifølge FT.

"Om du kan finansiere deg betydelig billigere gjennom sentralbanken for å maksimere nettomarginen din, så er der helt klart et insentiv for å gjøre nettopp det", sier Christine Johnson, forvalter av obligasjonsfondet Old Mutual Corporate.

Les også:
Spansk økonomi i fritt fall

Draghi vurderer nye krisetiltak


- Forventningene er enorme

<b>IMF: Gjeldskrisen i eurosonen er forverret</b>

En europeisk tragedie
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.