Det råder en sterk uenighet om hva EU og Tyskland bør gjøre i forhold til Hellas.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets mener Tyskland bør hjelpe Hellas på kort sikt – men på lang sikt kan den beste hjelpen være å la landet gå konkurs, skriver Dagens Næringsliv.

Dørum mener det vil være riktig å la Hellas restrukturere gjelden sin, eller «gå konkurs» på folkemunne, etter at Italia er sikret.

Tre aspekter
Dørum peker på tre aspekter rundt at Tyskland har mer å tape enn å vinne på at man får en krise i Europa:

* At tysk konkurranseevne vil bli sterkt svekket hvis euroen går i oppløsning og Tyskland står igjen med sen sterk valuta.

* Tysklands særegne historie gjør at landet har alt å vinne på det europeiske freds- og integrasjonsprosjektet fortsatt fungerer.

* En uryddig gresk konkurs vil trolig medføre bankkrise og et nytt økonomisk tilbakeslag i Europa som også vil ramme Tyskland.

– Hvis man aksepterer de tre premissene tror jeg at Tyskland bør gjøre sitt for å redde eurosonen, og tror de kommer til å gjøre det. Så er spørsmålet hvordan, sier Dørum til DN.

Dørum mener det viktigste er at den europeiske sentralbanken først og fremst sikrer at Italia ikke går overende, ved å sørge for å holde rentenivået nede.

Les også: Livredd for eurokrisen

IMF-sjef mener Europa og USA må ta seg sammen


Forhandlingene om kriselån til Hellas trekker ut


Gjeldskrisen ikke løst – ny kritikk mot EU-ledere

- Redde for å ta imot den fallende kniven

Venter 8 kroner for en euro: - Uroen i markedet kommer til å fortsette
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.