Det er ingen tvil om at den internasjonale nedturen akselererer. Det er heller ingen tvil om at Norge blir med på nedturen.

I oktober reviderte Statistisk sentralbyrå (SSB) sine utsikter for de kommende årene. I dag kommer nye spådommer - og spådommene er blitt fryktelig mye mørkere på halvannen måned.

- Kraftigere nedgang
- Veksten i norsk økonomi er kraftig redusert, og arbeidsledigheten har i det siste begynt å øke. Sterke negative vekstimpulser fra utlandet, omlegging til mer restriktiv utlånspolitikk fra bankene og generelt svake fremtidsutsikter peker i retning av en kraftigere konjunkturnedgang enn det vi tidligere har sett for oss, skriver SSB i dag.

Neste år ser byrået for seg en nedgang i bruttonasjonalproduktet for fastlands-Norge på 0,4 prosent, før veksten kommer sakte tilbake i 2010 og 2011.

- SSB tegner det samme bildet som vi har lagt inn i våre prognoser. At nedturen blir bratt er det ingen tvil om, sier Stein Bruun, makroøkonom i SEB Enskilda til DN.no.

Se alle SSBs makroøkonomiske anslag her.

Ledigheten eksploderer
SSB tror at antall arbeidsledige personer vil komme over 100 000 i løpet av 2009, og at arbeidsledigheten vil nå 4,6 prosent av arbeidsstyrken i 2010, før den faller litt i løpet av 2011.

Dette er dramtisk mye høyere enn SSB trodde så sent som i oktober. Da ventet byrået en ledighet på 3,8 prosent i 2010.

- Fem år med kraftig vekst er over
I årets tre første kvartaler har man sett en kraftig nedbremsing av veksten, og fra andre til tredje kvartal var det et klart fall i husholdningenes konsum, boliginvesteringer og investeringene i fastlandsbaserte næringer.

På den andre siden har sterk vekst i offentlig etterspørsel bidratt til at produksjonen i fastlandsøkonomien likevel har økt, om enn ikke mye.

- Ifølge de siste tallene fra kvartalsvis nasjonalregnskap har BNP Fastlands-Norge i løpet av årets tre første kvartaler bare økt med 0,8 prosent regnet som årlig rate. Nesten fem år med kraftig vekst er dermed over, skriver byrået.

Bruun stemmer i.

- Det er bråstopp i norsk økonomi, men oppbremsingen har allerede kommet, sier Bruun, og viser til det markante skiftet i vekstratene i BNP for fastlands-Norge. Ifjor var veksten på 6,1 prosent, mens den i tredje kvartal i år var på 1,5 prosent.

Han peker på at vekstutviklingen i andre land vil bli mer negativ enn i Norge, men at skiftet i Norge blir klart større fordi vi har lagt bak oss flere år med kraftig vekst.

Prisveksten dabber av
Samtidig som ledigheten øker markert er trusselen om kraftig prisstigning blitt mye svakere.

SSB forventer at årets vekst i konsumprisindeksen (KPI) blir 3,9 prosent, for så å falle til 2,0 prosent i 2009. Norges Banks styringsmål, som er blitt mindre viktig den siste tiden, er en KPI på 2,5 prosent.

- Den internasjonale finanskrisen påvirker også utviklingen i norske finansinstitusjoner. Bankene har hatt problemer med å refinansiere sine markedslån både hjemme og internasjonalt. De har også hatt tap på sine verdipapirbeholdninger. Når det internasjonale tilbakeslaget i tillegg bidrar negativt til norsk økonomi, er det grunn til å tro at bankene vil slanke balansene og øke egenkapitalandelene ved å stramme inn utlånspraksisen overfor så vel næringslivet som husholdningene fremover, skriver SSB.

Tror på voldsomt rentefall
Den positive effekten av en sterk nedtur, i alle fall for dem med mye lån, er at renten kommer ned. Det tror også SSB at den vil gjøre.

- Vi legger til grunn at pengemarkedsrenten raskt kommer ytterligere ned og når en bunn på 2,75 prosent rundt årsskiftet 2009-2010, skriver byrået.

I dag er styringsrenten 4,75 prosent, og pengemarkedsrenten var igår 5,52 prosent. Etter dagens sjokkerende rentekutt på 1,75 prosentpoeng i Sverige faller pengemarkedsrenten til 5,06 prosent.

Les:
Rentesjokk i Sverige
Tygg på denne, Gjedrem!
Kraftig rentefall

Mørkt i boligmarkedet
Byrået forventer at boligprisene skal ned 12,6 prosent neste år, mens de bare faller 1,3 prosent i år.

De som følger med vet at boligprisene allerede har falt rundt 12-13 prosent fra toppen ifjor, men SSB forholder seg til gjennomsnittsprisen gjennom året. Det betyr at nedgangen som spås for neste år allerede i stor grad er tatt ut.

Les:
SSB: 12,6 prosent billigere boliger i 2009
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.