Tirsdag kunne DN fortelle om en spinnvill budrunde på Tåsen i Oslo som endte 3,25 millioner over prisantydning. Utenfor hovedstaden er tempoet langt roligere, noe eiendomsmegler Kjetil Ustad i Home kan skrive under på.

Ustad forsøker i disse dager å selge «Solstugu» i Minnesund - et gammelt pensjonat gjort om til en moderne enebolig. For 6,2 millioner kroner kan han friste med hele seks oppholdsrom, 12 soverom og panoramautsikt over Mjøsa.

Kjøreturen til Oslo sentrum tar riktignok 45-60 minutter. Beliggenheten er årsaken til at ingen så langt har vist sin interesse, mener eiendomsmegleren.

- Vi har hittil hatt fem annonserte visninger. På disse har det vært meget dårlig oppmøte, lik null, forteller Ustad.

Ulike vurderinger

Det er store regionale forskjeller i det norske boligmarkedet. Mens kvadratmeterprisen i Oslo i årets første kvartal var 54.188 kroner, var den 23.832 kroner i  Eisdvoll kommune, der huset i Minnesund ligger. Snittboligen i Oslo kostet 3,1 millioner kroner, mot 2,35 millioner kroner i Eidsvoll. Det viser tall fra Eiendom Norge.

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener det ikke er så rart at ikke flere vil bytte ut leiligheten i Oslo sentrum med en enebolig på landet. Hveem advarer også mot å snakke om hvor pengene rekker lengst.

- For hva betyr egentlig mest for pengene? Det er klart du kan tenke kvalitet for pengene i dag. Hvis du derimot tenker litt på hvordan boligverdien skal se ut om 20 år, har du ekstreme forskjeller avhengig av om du bosetter deg på Hokksund eller sentralt i Oslo, mener han.

- Skal du tenke pensjonistøkonomi, er det aller best å bo noen tiår i pressområdene, sier Hveem.

Må passe familielivet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener på sin side argumentasjonen blir håpløs.

- Selv ville jeg uansett ikke kjøpt ut fra verdistigning, men fra hva som passer familielivet. Noen vil bo i et stort hus i Eidsvoll, mens andre vil ha en leilighet i Oslo sentrum, sier økonomen.

Han er heller ikke enig i at en bolig i pressområdene har størst økonomisk oppside.

- Potensial for verdifall er størst der prisene har steget mest. Således er risikoen større i byene enn på landet, mener Andreassen.

Tar grep

Eiendomsmegler Ustad understreker at «Solstugu» er et veldig spesielt salgsobjekt, noe som i utgangspunktet gjør det ekstra tungsolgt.

- Vi er nå i en prosess med å ta nye utebilder slik at man får frem den vakre beliggenheten mot Mjøsa på sommerstid, sier han.

- I tillegg vurderer vi å arrangere en «happening» eller utvidet visning. Dette for å vise frem landskapet og mulighetene rundt eiendommen, forteller eiendomsmegleren.

- Hva tenker du om prisantydningen i dag?

- Prisantydningen tar hensyn til verdi- og lånetakst. Det er selvfølgelig en utfordring når det ikke er mange like boliger å sammenligne med, men boligenes størrelse og nærings- og utleiemuligheter er også en viktig faktor ved prissettingen. Det er ikke mange slike muligheter med denne beliggenheten så nært Oslo, svarer Ustad.

I grafikken under kan du se hvor mye lavere boligprisene er rundt Oslo. Vil du også se prisene rundt byene Bergen, Trondheim og Stavanger, finner du dem i denne saken.

Les også på DN.no:

Så lite bør du betale for aksjefond

Fastrentene stiger plutselig - vil flytende rente følge etter?

Tale (27) mistet drømmejobben: – Trodde jeg valgte en trygg yrkesvei  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.