Finansbransjens gullår er fortid, nå er det omsetningssvikt og bonuskutt som er realiteten. En titt inn i kvartalsresultatet til det børsnoterterte meglerhuset ABG Sundal Collier viser at tidene er tøffe også her. ABG avsluttet fjoråret i nedoverbakke.

Både omsetning og resultat viser en skarp nedgang sammenlignet med 2010.

Bonus-ras
I bransjen er det lav fastlønn og fete bonuser som har vært standarden, og da svir det godt når bonusene kuttes.

I ABG reduseres bonus og overskuddsdeling for partnerne med 59 millioner kroner fra fjerde kvartal ifjor.

Mens partnerne fikk dele 344 millioner kroner i bonus og overskudd i 2010, var potten på 130 millioner ifjor, en nedgang på 62 prosent.

Internasjonal trend
Bonuskutt henger sammen med lavere omsetning og dårligere resultater, men det er også en internasjonal trend.

Den amerikanske giganten Morgan Stanley annonserte i januar at de har satt et bonustak på 125.000 dollar, langt unna summene meglerhusene hev etter sine ansatte før finanskrisen.

125.000 dollar tilsvarer ca 712.000 kroner.

Den britiske bankkjempen Barclays meldte i forrige uke at de begrenser bonusene oppad til 65.000 pund, rundt 600.000 kroner.

Les: Kan vente seg lønnskutt på 700.000

Også sveitsiske UBS kutter, i likhet med en rekke andre banker.

Les: Bankgigant kutter bonuspotten med 40 prosent

Underskudd i markets-avdelingen
ABGs Markets-avdeling fikk smake nedgangen på børsene. Ifølge kvartalsrapporten falt handelsvolumet på alle de nordiske børsene med 11 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode 2010.

Omsetningen i denne divisjonen falt med hele 43 prosent sammenlignet med året før, og markets tapte også penger. Kvartalet endte med et driftsunderskudd før bonus på 15 millioner kroner.

ABG-ledelsen trøster seg med at omsetningen økte med 22 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

Innen aksjehandel og trading ga den britiske virksomheten det største bidraget, tett fulgt av Sverige.

Den norske virksomheten er fortsatt preget av lav aktivitet innen noen kundesegmenter, men meglerhuset konstaterer at markedsandelen i Norge fortsatt er høy.

Tøffere også for investeringbankvirksomheten
Investeringsbankvirksomheten fikk et overskudd på 83 millioner kroner i kvartalet.

Inntektene falt imidlertid 43 prosent til 127 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. Hovedvekten av inntektene kom fra fusjoner og oppkjøp og refinansieringsvirksomhet. Emisjonsvirksomheten var fortsatt preget av høy volatilitet, opplyser selskapet.

Lønnsom tross alt
Totalen ble et driftsresultat før skatt og bonus for hele butikken på 68 millioner kroner i kvartalet, en nedgang på over 67 prosent fra samme periode i 2010.

- Vi tjente penger i hvert fall, og det er ikke verst bare det, sier finansdirektør Tore Grøttum til DN.no.

Full stans i andre halvår
På selskapets kvartalspresentasjon tirsdag pekte toppsjef Knut Brundtland på et gjennomgående svakt marked i fjerde kvartal, med mye uro, lave volum og eurokrise som bakteppe. Utsiktene til svært mange selskaper var samtidig lave, og bidro til at både egenkapital- og gjeldsmarkedet var fraværende, ifølge ham.

- Fjoråret kan deles i to. Frem til sommeren var det bra, mens det var full stans etter sommeren, sier Brundtland til DN.no.

Dette er mer enn synlig i regnskapene. Brundtland er imidlertid godt oppmuntret av starten 2012, med økt aktivitet både i obligasjonsmarkedet og innen corporate finance. Han tør ikke spå hvordan året vil utvikle seg, men avviser overfor DN.no at aktiviteten er et etterslep fra i fjor.

Setter bunn for utbytte
ABG foreslår å utbetale et utbytte på 0,50 kroner per aksje for 2011, ned fra 0,85 kroner i 2010. Brundtland antyder at dette er bunnivået.

- Vi har aldri betalt under 50 øre i utbytte og vi har aldri til hensikt å betale ut mindre enn 50 øre i utbytte, sier Brundtland.





Les også:
ABG vil tjene penger i begge ender

Grisete lønnsomt i Pareto

Innfører tak på meglerbonuser

Meglerens død

Øker lønnen med 400 prosent

Meglerdøden på Stureplan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.