Verdens oppmerksomhet ble rettet mot Ukraina allerede i februar, da prorussiske opprørere tok kontroll på Krim-halvøya.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det tok «forbausende» lang tid før aksjemarkedet reagerte på den stadig mer eskalerende konflikten i øst.

- Det er først de siste par ukene at uroen har slått ut i aksjemarkedet, påpeker Juel.

- Vi så det samme under finanskrisen. Den gang var det mye uro i rentemarkedet, men det tok tid før aksjemarkedet reagerte. Som økonom stusser jeg litt på det, sier han.

Børsene faller

Mens børser over hele verden tidligere i sommer tikket inn til nye rekordnivåer, peker pilene nå stort sett ned.

Hovedindeksen på Oslo Børs er intet unntak.

Geopolitisk uro blir trukket frem som en viktig årsak til børsfallet. I tillegg til Ukraina/Russland-konflikten, følger markedet særlig med på situasjonen i Irak. Aktørene har også vært opptatt av Gaza-konflikten (se fakta nederst i saken).

Juel mener all uroen overskygger det som har vært jevnt over solide kvartalsrapporter fra selskapene.

- Jeg har inntrykk av at inntjeningsutviklingen har vært god for mange selskaper. Nå oversettes imidlertid uroen internasjonalt til konsekvenser for selskapene, forklarer sjeføkonomen.

- Bekymringene er særlig knyttet til Russland og Ukraina, og hvor alvorlig det kan bli der, sier han.

- Gode nyheter

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, støtter forklaringen.

- Makromessig har det vært i sum ganske gode nyheter og bedriftene forteller om god aktivitet, sier han og fortsetter:

- Samtidig er det slik at børsfall av og til skjer uten at det er noen gode grunner til det. Noen er bekymret for at aksjekursene, spesielt i USA, har steget mye - at det er blitt dyrt i forhold til hva bedriftene tjener. En annen forklaring er at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har kommet med nye signaler.

- Hvis geopolitisk uro er årsaken, hvorfor kommer reaksjonene først nå?

- Bekymringen øker for hver måned som går uten løsning, og nå ble jo sanksjonene mot Russland nettopp utvidet. Samtidig kan børsfallet være en konsekvens av flere hendelser. Noe på Russland, noe på Argentina, noe på Irak og noe på Gaza, svarer Andreassen.

Ikke bekymret på sikt

Både Juel og Andreassen tviler på at den geopolitiske uroen får langvarige konsekvenser i markedene.

- Av erfaring fra andre runder med geopolitisk uro, vet vi at varigheten normalt er ganske kort. Det viser seg også at vi nesten alltid overvurderer betydningen av det vi ser i dag, sier Andreassen.

- Mitt hovescenario når det gjelder Russland/Ukraina er at situasjonen ikke skal komme ut av kontroll på en slik måte at det rammer global økonomi ett år frem i tid. I mellomtiden kan markedet gå opp og ned. Korreksjoner på 10 prosent er ikke nødvendigvis starten på de store,dype neturene. Da må vi erfaringsmessig også ha en nedtur i global økonomi. Det er jeg ikke særlig bekrymret for i dag. Vår del av verden er alt i alt ikke veldig avhengig av Russland, sier sjeføkonomen.

Juel understreker at Russland er en relativt liten økonomi, med begrenset betydning for Europa og USA. 

- Dersom eksporten dit avtar, vil det ikke være noen alvorlig fare for oppgangen og konjunkturene. Men det kan bety litt for enkeltselskaper - særlig i en overgangsperiode, sier han og legger til:

- Det som kan bli ille, er hvis Russland skrur igjen gasskranen. Det har de imidlertid trolig ikke råd til å gjøre.

- Reagerte aksjemarkedet tidlig "nok" eller er det fare for at det kommer en ytterligere korreksjon?

- Det vil avhenge av den videre utviklingen, men en eskalert situasjon i Ukraina kan nok føre til en større korreksjon i markedet. Det gjelder også hvis situasjonen i Irak får alvorlige konsekvenser for oljemarkedet, svarer Juel.

 

 

Les også:
- Begynnelsen på slutten for duty free-ordningen
Oljefondet avventer informasjon om Ecclestone-forlik
Kraftspekulant satser millioner på ny oppfinnelse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.